Podczas GastroTargów SMAKKi, które startują już niebawem, odbędzie się Festiwal Kawowych Smaków. To wydarzenie, specjalnie przygotowane dla branży kawowej, jest niezwykłą okazją dla palarni, producentów i dystrybutorów sprzętu kawowego do zaprezentowania swoich marek.
Polska stanowi perspektywiczny rynek dla branży kawowej. Sprzyjają temu biliony filiżanek tego napoju wypijane przez Polaków, wysokiej jakości kawa oferowana przez rzemieślnicze palarnie oraz liczne sukcesy polskich baristów na arenie międzynarodowej. Dlatego właśnie na takim wydarzeniu jak targi nie może zabraknąć kawy.
Kawa spod znaku jakości
Każdy dzień Festiwalu przyniesie niezapomniane kawowe doznania. Aby zagwarantować wysoką jakość wydarzenia, organizatorzy dołączyli do prestiżowego Speciality Coffee Association, a do jego współtworzenia zaprosili osoby, które na kawie znają się najlepiej.
Jesteśmy członkiem Specialty Coffee Association Poland, co zobowiązuje nas do przygotowania najlepszej kawowej imprezy na rynku. Tworząc Festiwal Kawowych Smaków kreujemy przestrzeń dla palarni i asortymentu kawowego po to, aby każdy uczestnik otrzymał dostęp do nowości i najświeższych kawowych trendów. Wśród naszych wystawców są firmy, których rozwiązania znacząco wpływają na smak serwowanych napojów. Do udziału w Festiwalu zaprosiliśmy też firmy, których produkty ułatwiają codzienne funkcjonowanie kawiarni i restauracji. Festiwal tworzymy również z myślą o palarniach kawy, dla których organizujemy specjalną przestrzeń wystawienniczą oraz pierwsze w Polsce Mistrzostwa Cup Of Poland. Wśród palarni, które będą wystawiać się na SMAKKach, są między innymi Sheep&Raven Agnieszki Rojewskiej, Maestro Cafe, czy Apro-Trade – mówi Anna Wielgos, która odpowiada za merytoryczny program targów i Festiwalu.
Trzy dni intensywnego parzenia, przelewania i degustowania kawy
Podczas Festiwalu nie zabraknie emocji związanych ze współzawodnictwem. Zacznie się od Olimpiady Kawy by Tom Obracaj & Marcin Rusnarczyk, czyli zawodów dla początkujących baristów, którzy nie brali dotychczas udziału w konkursach kawowych.
To właśnie oni potrzebują wsparcia w rozwinięciu wiedzy i umiejętności, a udział w Olimpiadzie dodatkowo umożliwi im nabycie scenicznej praktyki – podkreśla Anna Wielgos.
Dzień drugi upłynie pod znakiem Cup Of Poland – pierwszych w historii Mistrzostw Polski palarni z udziałem publiczności z zupełnie nową formułą oceny i wyboru najlepszej kawy. Po pierwsze, degustacje przeprowadzane będą „w ciemno”, co oznacza, że sędziowie nie będą znali marki ocenianego napoju. Po drugie, po raz pierwszy w historii kawowych zawodów najlepszą kawę wybiorą nie tylko profesjonalni sędziowie, ale również publiczność. Najlepsza kawa wybrana zostanie w dwóch kategoriach: Professional i Customer Choice.
Spotkaliśmy się z opinią mniejszych palarni, że trudno jest im się przebić w profesjonalnych zawodach. Dlatego specjalnie dla nich opracowaliśmy formułę, która uwzględnia oba głosy oceny i każdemu daje możliwość zaistnienia na zawodach. Jesteśmy przekonani, że Mistrzostwa wielu osobom otworzą drzwi do świata zawodów i dodadzą wiary w swoje możliwość – dodaje.
Festiwal zamknie się I Mistrzostwami Polski TO NiC Espresso, w których zmierzą się entuzjaści cierpkiego połączenia kawy i toniku. Jak podkreśla Robert Orszulak, właściciel firmy ON Lemon, organizator Mistrzostw, to tak naprawdę pierwsze w Europie, być może nawet na świecie, takie zawody, a ON Lemon, lider alternatywnych lemoniad w Polsce, wie jak je przygotować.
Te zawody kierujemy przede wszystkim do „profesjonalistów” z minimum dwuletnim doświadczeniem w kawie jako barista, barman lub bartender. Nasza marka, gwarantuje nie tylko wysoki ich poziom, ale i doskonałą zabawę, nieźle namieszamy – zapowiada Robert Orszulak.
Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym wydarzenia.