Festiwal „Jedz Pij Warszawo” już w najbliższy weekend

Wydarzenia

Festiwal „Jedz Pij Warszawo” już w najbliższy weekend

23 stycznia 2020

W programie wydarzenia między innymi: live cooking i degustacje, karnawał przekąsek i zakąsek, warsztaty kulinarne i koktajlowe, spotkania z najlepszymi szefami kuchni, sommelierami i barmanami, strefa WEGE WAWA i targ festiwalowy oraz pokazy, wykłady i debaty wokół tematu jedzenia i picia. Zapraszamy do Pałacu Kultury i Nauki, aby celebrować to co najlepsze wokół polskiego stołu!

Gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością

W wielu miastach na świecie organizowane są festiwale i wydarzenia promujące lokalne produkty spożywcze i kulturę gastronomiczną. Taste of London, Madrid Fusion, Prague Food Festival, Copenhagen Cooking, Oktoberfest Monachium przyciągają zarówno miejscową społeczność jak i tłumy turystów, promując miasto, kraj i ich kulinarne dziedzictwo. Festiwal „Jedz Pij Warszawo” nawiązuje tradycją do legendarnej „Wystawy kucharsko-spożywczej” z 1902 roku, kiedy to nasza stolica, obok Wiednia i Frankfurtu nad Menem stała się jednym z pierwszych miejsc świętowania sztuki kulinarnej w Europie. Ambicją organizatorów wydarzenia jest pokazanie jak na przestrzeni wieku zmieniały się gastronomiczne zwyczaje i upodobania.. Goście festiwalu poznają kultowe warszawskie bary i restauracje lat dwudziestych i trzydziestych XX wieku. Bartosz Węglarczyk i jego goście zaproszą na Rozmowy Mistrzów „PRL na widelcu”, w trakcie których gwiazdy kultury i estrady opowiedzą jak i gdzie się bawiła się warszawska bohema tamtych czasów.

– Pokazanie prawdziwego oblicza kulinarnych tradycji Warszawy to jeden z celów Festiwalu. Nasza kuchnia w ujęciu historycznym jest naprawdę fascynującą przygodą. Warto zapoznać się z tym jak zmieniała się na przestrzeni lat , spróbować dań i trunków, które są prawdziwą wizytówką stolicy. To wyjątkowa okazja do poznania kulinarnej przeszłości, ale także współczesnego oblicza naszego miasta oraz nowych trendów na rynku gastronomicznym – powiedział Grzegorz Mazur, kierownik rekonstrukcji historycznej Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Partner Festiwalu.

Przyjdź, zobacz, spróbuj

Przestrzeń festiwalowa zostanie podzielona na kilka stref tematycznych: „Smacznego!”, „Na zdrowie!, „Chleb i wino” z Robertem Makłowiczem, „Warszawa Kulturalna” z Pawłem Delągiem oraz magazynem Kukbuk, „Restauracje z life cooking”, „Strefa Wiedzy”, oraz „WEGE Wawa”. Każda ze stref będzie oferować zwiedzającym inne atrakcje. Będzie można nie tylko spróbować przygotowywanych na miejscu dań, ale również zakupić produkty regionalnej kuchni. Goście Festiwalu będą mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych: jak serwować ostrygi, mieszać koktajle i komponować nalewki. Będzie można posłuchać interesujących wykładów, prelekcji i debat odbywających się przez dwa dni Festiwalu. Jednym z dodatkowych „smaczków” festiwalu będzie możliwość podziwiania owianych legendą wnętrz PKiN, w tym najdłuższego biesiadnego stołu z czasów PRL, przy którym ucztowali partyjni dygnitarze.

Najlepsi szefowie kuchni, barmani i sommelierzy w akcji

W trakcie festiwalu „Jedz Pij Warszawo” będzie można zobaczyć i spróbować dania przygotowywane na żywo przez najlepszych szefów kuchni warszawskich restauracji. Pojedynek na tatary z Robertem Sową, Makłowicz kontra Makłowicz – winne potyczki rodzinne czy Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy (zdjęcie poniżej) to tylko niektóre atrakcje wydarzenia. W ramach Festiwalu odbędzie się karnawał przekąsek i zakąsek. Mistrz Świata Barmanów „Flair” Tomasz Małek oraz barmani z THE ROOTS Bar & More – pierwszego baru z Polski, który znalazł się na liście World’s 50 Best Discovery, przedstawią sposoby na przygotowanie w domu znakomitych koktajli z łatwo dostępnych składników.

Dzisiaj Warszawa jest WEGE

Dzisiaj stolica Polski znajduje się w światowej czołówce wegetarianizmu. Strefa „Wege Warszawa” zaprezentuje nowe trendy, jak: freeganizm, kuchnia roślinna, kiszonki, mięso bez mięsa czy wege lokalność. W ramach popularyzacji „Zielonej Wiedzy” odbędą się spotkania z ekspertami i dyskusje na tematy „Zero Waste” oraz „Reduce, reuse, recycle”, czyli o promowaniu zdrowego dla środowiska stylu życia, zrównoważonego rozwoju i konsumpcji dóbr oraz redukcji odpadów.

Największe wydarzenie kulinarno-kulturalne roku !!!

Pomysłodawcą festiwalu „Jedz Pij Warszawo” jest Piotr Popiński, uznany warszawski restaurator, popularyzator polskiej historii, tradycji i kultury kulinarnej, właściciel restauracji: Elixir by Dom Wódki, Folk Gospoda, Czerwony Wieprz oraz The Roots Bar & More. Założyciel pierwszego w Polsce Muzeum Wódki, a także organizator cieszącego się dużą popularnością Festiwalu Wódki i Zakąski.

– Celem Festiwalu jest wykreowanie cyklicznego święta pielęgnującego tradycje kulinarne oraz promującego rodzimą kulturę jedzenia i picia. Warszawa zawsze miała ogromny potencjał kulinarny i jestem przekonany, że nasz festiwal udowodni, że nasza stolica jest prawdziwym europejskim centrum kulinarno-kulturalnym. Liczymy, że wydarzenie przyciągnie miłośników dobrego jedzenia, wszystkich którzy chcą zapoznać się tradycją kuchni stolicy jak również najnowszymi trendami gastronomicznymi – powiedział Piotr Popiński. inicjator Festiwalu.

Organizatorem wydarzenia jest Eat & Drink Poland, we współpracy z Grupą Restauracyjną Good Food Concept, Zarządem Pałacu Kultury i Nauki Sp. z o.o. oraz Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Patronat nad wydarzeniem objął Prezydent m.st Warszawy.

Kup bilet już dzisiaj

Bilety na festiwal „Jedz Pij Warszawo”, w cenie od 20 zł, są już dostępne na stronie www.ebilet.pl. Na miejscu wydarzenia będzie możliwość zakupienia biletów oraz żetonów umożliwiających degustację prezentowanych specjałów. Na terenie Festiwalu będzie się znajdowało kilka kas, a poszczególni wystawcy umożliwią zakup swoich produktów. Festiwal startuje w sobotę 25 stycznia już od godz. 12.00 – warto przyjść wcześniej, gdyż organizatorzy przewidzieli na rozpoczęcie wiele atrakcji. Zakończenie w niedzielę 26.01 o godz. 20.00 Impreza przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.