Festiwale kulinarne robią prawdziwą furorę wśród Polaków. Tej jesieni wielbiciele dobrego jedzenia i fani piwa z największych miast Polski mają możliwość wzięcia udziału w wyjątkowym wydarzeniu restauracyjnym. Październikowy festiwal Grimbergen Taste to niepowtarzalna okazja do odkrycia, czym jest coraz bardziej popularny na świecie trend beer&food pairingu, i skosztowania potraw idealnie dobranych do trzech klasycznych wariantów piwa Grimbergen.
Moda na festiwale kulinarne trwa! Udział w takim wydarzeniu to świetna okazja do spotkania w większym gronie oraz spróbowania nowych dań czy mało oczywistych połączeń smakowych. W październiku w kalendarzu interesujących wydarzeń kulinarnych warto zapisać festiwal Grimbergen Taste. W ciągu miesiąca miłośnicy kulinariów i legendarnego piwa z opactwa Grimbergen będą mieli możliwość spróbowania menu skomponowanego zgodnie z zasadami beer&food pairing. Ten sposób doboru piwa do serwowanych dań jest coraz bardziej popularny, ponieważ pozwala na harmonijne wydobycie lub podkreślenie ukrytych smaków i aromatów proponowanych potraw. Łyk piwa Grimbergen przyjemnie odświeża podniebienie i tym samym umożliwia pełne delektowanie się szerokim wachlarzem smakowym potrawy.
Sekretem uzyskania idealnego połączenia jest zachowanie m.in. zasady harmonii smaków, dzięki czemu potrawa dobrze skomponowana z piwem zapewnia kubkom smakowym wyjątkowe wrażenia sensoryczne. Zgodnie z zasadą harmonii, łączymy smak piwa z potrawą o zbliżonych walorach smakowych i aromatycznych. Do delikatniejszych trunków dobieramy łagodne potrawy, te o bardziej zdecydowanym smaku komponujemy z odpowiednio bardziej wyrazistymi składnikami dań. Szefowie kuchni z restauracji i lokali biorących udział w festiwalu Grimbergen Taste przygotowali swoje autorskie propozycje menu zgodnie z tą zasadą, dlatego każdy gość ma możliwość zamówienia zestawu, w skład którego wchodzą przystawka, danie główne i deser w towarzystwie trzech wariantów piwa Grimbergen. Do przystawek serwowany jest klasyczny Grimbergen Blonde, daniom głównym towarzyszy wyraźniejszy w smaku Grimbergen Double, a do deseru otrzymujemy orzeźwiający wariant Grimbergen Blanche.
Festiwal Grimbergen Taste rozpocznie się w październiku i potrwa 30 dni. W tym czasie menu degustacyjne będzie serwowane w wybranych restauracjach i lokalach m.in. z Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Gdyni, Poznania, Częstochowy i Rzeszowa w okazyjnej cenie. Każda z potraw inspirowana i skomponowana będzie z jednym z trzech wariantów piwa Grimbergen. To wyjątkowa okazja, by osobiście odkryć tajniki trendu łączenia piwa z jedzeniem oraz poznać wszystkie 3 warianty legendarnego piwa Grimbergen.