Trwa Festiwal Fine Dining Week

Aktualności

Trwa Festiwal Fine Dining Week

Tegoroczny Fine Dining Week odbywa się pod hasłem #NowaGościnność. Wyjątkowe doświadczenia restauracyjne w festiwalowej cenie przeżyć można w niemal 100 najlepszych restauracjach premium w Polsce. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Czym jest #NowaGościnność?

#NowaGościnność to połączenie profesjonalizmu i najwyższej jakości z ciepłą i przyjacielską obsługą. To dbanie o relacje i dopieszczanie każdego elementu tak, aby gość czuł się zaopiekowany na każdym poziomie. Łączy kunszt szefa kuchni, jakościowe składniki i dania, atmosferę i obsługę. Emocje stają się jednym z elementów całego doświadczenia w restauracji. Oto kilka restauracji, w których zasmakować można nowej gościnności.

Albertina Restaurant & Wine (Kraków)

W samym centrum Krakowa, przy ulicy Dominikańskiej, szef Grzegorz Fic z sukcesem rozpieszcza podniebienia gości. Albertina znana jest wymagającym koneserom nieoczywistych smaków – po raz kolejny wyróżniona została w przewodniku Michelin Guide Poland 2023. W ramach Festiwalu czekają tu na gości dwie wersje 5-daniowego menu, a w nich między innymi szparagi z miso i pistacjami, pappardelle z selera z serem Gruyère i świeżą truflą czy filet z okonia morskiego z sosem anyżowym.

Ukryte Rzeki (Łódź)

“Ukryte Rzeki” to nie tylko oczywiste nawiązanie do tajemniczej historii tego miasta czy do lokalizacji restauracji nad rzeką Jasień, przy ulicy Piotrkowskiej. To również analogia do wnętrz mających do zaproponowania wiele opcji na każdą okazję! Szef Michał Bartczak dopieszcza całość wyśmienitymi daniami kuchni Fusion i na przekór nazwie mówi „nie mamy nic do ukrycia”. W festiwalowym menu złożonym z 5 dań znajdziemy fenomenalne kompozycje, takie jak krewetka z batatem i homarowym sosem z kiszonej cytryny z Bottargą, mleczna cielęcina z wędzonym ziemniakiem, kiszoną botwiną i sosem z letniej trufli czy połączenia ananasa i ginu z tonikiem.

The Time (Poznań)

Położony w centrum Poznania koncept Młyńska12 zakłada zbalansowanie sfery biznesowej i osobistej. To właśnie tu znajduje się The Time. Wnętrze restauracji inspiruje stylem, atmosferą oraz pasją do smaku. Przy wspólnym stole spotykają się tu partnerzy biznesowi, rodziny i znajomi. Szef kuchni Bogumił Przybylak z wyjątkowym wyczuciem ubiera klasykę w nowoczesną formę, aby Goście mogli delektować się śródziemnomorskimi potrawami wzbogaconymi regionalnymi nutami. Jego propozycja festiwalowa to dwie wersje 5-daniowego menu, w których znalazły się takie pozycje jak rożek z poznańskim gzikiem, ostryga zapiekana w sosie szpinakowym z parmezanem czy ślimaki z boczniakiem i kolendrą.

Amici Restaurant & Bistro (Bielsko-Biała)

Ulica Józefa Piłsudskiego to adres wart zapamiętania. To tutaj poznać można prawdziwy smak kuchni nowopolskiej i klasyczne dania w nowej odsłonie. Intrygujące i niecodziennie połączenie smaków i składników zabiera gości w niezapomnianą, kulinarną podróż. Dopracowane w każdym detalu talerze zapewniają wyjątkowe i niezapomniane wrażenia! W trakcie Festiwalu w Amici Restaurant & Bistro dostępne są dwie wersje 3-daniowego menu, z takimi pozycjami jak pasztet z pora z majonezem cytrynowym, Pork Belly z kiszonymi warzywami, domową musztardą i sosem jabłkowym czy Sufr & Turf z polędwicą wołową i krewetką tygrysią z puree ziemniaczanym i sezonowymi warzywami.

Restauracja Sowa (Szczecin)

Znajdująca się przy Alei Wojska Polskiego restauracja Sowa to przede wszystkim zgrany zespół ludzi, którzy z największą starannością zadba o miło spędzony poranek, popołudnie i wieczór. W restauracji wszyscy mocno wierzą, że dobra obsługa opiera się na otwartości i zrozumieniu preferencji gości, dlatego każda wizyta będzie ucztą dla ciała i duszy. W 5-daniowym festiwalowym menu znalazły się między innymi jarskie ceviche podane z zieloną tapioką, imbirem, kurkumą i czarnuszką czy sałatka quinoa z awokado, drobno pokrojoną papryką, mango, zielonym ogórkiem, selerem naciowym i czerwoną cebulą podana z opalanym melonem i majonezem truflowym w wersji wegetariańskiej oraz mozaika z łososia otoczona ziołami podana z płatkami nori, smażonymi grzybkami shimeji, ryżową chrupką, sosem teriyaki i czarnym kawiorem czy domowy pasztet z królika otulony boczkiem, podany z konfiturą pomidorową oraz sosem balsamicznym w menu mięsnym.

Sztuczka Bistro (Sopot)

W Sopocie, przy ulicy Bema, znajduje się Sztuczka Bistro. Od lipca 2021 restauracja działa pod batutą szefa Iwana Sokolyka, znanego z pełnego smaku minimalizmu. Ujmująca sezonowość oraz lokalność składników dań i lekkość łączenia smaków w menu, podbiła już serce niejednego smakosza. W ramach 5-daniowego festiwalowego menu delektować się tu można ostrygą z jabłkiem i ogórkiem, grillowanymi morelami z lardo i czarnym bzem, kulbinem z pomidorem malinowym i porem czy kotletem cielęcym z bobem w sosie cezar.

Mozaika Restauracja (Warszawa)

Mozaika zachwyci entuzjastów doskonałej kuchni i miłośników stylowych wnętrz. Przy Grzybowskiej wyjątkowych kulinarnych przeżyć doświadczyć można o każdej porze dnia, a zespół kucharzy pod batutą szefa Tomasza Koprowskiego dopieszcza każde serwowane danie do perfekcji. W stworzonym przez niego festiwalowym menu znalazła się cała paleta sezonowych specjałów, z których powstały takie dania jak fasolka szparagowa z bobem i truflą, pierś z kurczaka zagrodowego z bobem i kurkami serwowana z plackami ziemniaczanymi czy raviolo z cielęciną, kurkami i zielonym groszkiem.

Pałac Kamieniec (Kłodzko)

Pałac Kamieniec to kameralny dom gościnny przepięknie położony w sercu Kotliny Kłodzkiej – otoczony jest malowniczym ogrodem o historycznym rodowodzie. Jego restauracja znajduje się w odrestaurowanym budynku dawnego folwarku, w pomieszczeniu z pięknymi ceglanymi sklepieniami i kolumnami z piaskowca. 5-daniowe festiwalowe menu daje możliwość skosztowania takich kompozycji jak gofr z bakłażana z hummusem z ciecierzycy, karczochem, pomidorkami cherry, oliwkami, wegańską fetą, rukolą i malinową redukcją balsamiczną, makaron warzywny z chimichurri, musem z wędzonego tofu i prażonym sezamem oraz polędwica wołowa z musem z groszku, sałatą rzymską i rozmarynowym sosem demi glace.

Lista Restauracji oraz pełne przygotowane przez nie menu festiwalowe można sprawdzić na stronie https://FineDiningWeek.pl/. Na gości czekają doświadczenia restauracyjne dostępne w specjalnej festiwalowej cenie.

Rezerwacje: https://FineDiningWeek.pl/

Termin Festiwalu: 5 lipca – 31 lipca 2023