Festiwal Doliny Karpia

Newsy

Festiwal Doliny Karpia

18 czerwca 2013

II Targi Turystyczne już za nami. Dzień otwarty atrakcji turystycznych na terenie naszych siedmiu gmin zgromadził 26 maja licznych turystów oraz mieszkańców mających ochotę zakosztować w lokalnych produktach – zarówno atrakcjach turystycznych, jak i produktach kulinarnych.

Patronat nad imprezą objął marszałek województwa Małopolskiego Marek Sowa, starosta oświęcimski, starosta wadowicki oraz włodarze gmin Doliny Karpia.

Akcji towarzyszyła odbywająca się na Rynku w Zatorze targowa impreza plenerowa. Stoiska pełne były ofert atrakcji turystycznych z całego obszaru Doliny Karpia skupionych zwłaszcza przy Centrum Informacji Turystycznej Doliny Karpia.

Był to również czas Smaku na produkt – kulinarny. Degustacjom nie było końca, największym zainteresowaniem cieszyły się Produkty Tradycyjne: karp wędzony, kaszana – kiszka z kapustą zasmażaną, prażone- prażonki polańskie oraz sernik królewski. Poza nimi spróbować można było wyłonione w ubiegłorocznym Przeglądzie Produktów Lokalnych Kulinaria: filet karpia panierowany smażony, żur po przeciszowsku na zakwasie ciasta chlebowego, rybki drożdżowe z farszem rybnym oraz chleb Revel.

Zaprzyjaźnieni ze Stowarzyszeniem Dolina Karpia mistrzowie kuchni ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników na oczach wszystkich zebranych na rynku w Zatorze przygotowali 400 litrów zupy z karpia według tradycyjnych receptur. Nad przygotowaniem zupy piecze sprawowali: Leszek Kawa, Sebastian Schrom, Szymon Sepiał oraz prezes SMKiC Marcin Polus. Do jej degustacji utworzyła się długa kolejka.

Kolejnym punktem gotowania przeprowadzonym przez kucharzy ze Stowarzyszenia był mini konkursu. W szranki stanęło 6 rodzin w prowadzonym przez mistrzów konkursie na „Wielką Kanapkę”. Pasty i dodatki przygotowali kucharze ze Stowarzyszenia. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować najbardziej smaczną i najbardziej kolorowa kanapkę. Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników Marcin Polus wybrał spośród widzów jury, które przyznało trzy miejsca. Nagrodami w konkursie były zestawy produktów (musztardy, ketchupy i majonezy) firmy Ankorp, która to firma patronuje i wspiera poczynania Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników przy okazji innych imprez