II Targi Turystyczne już za nami. Dzień otwarty atrakcji turystycznych na terenie naszych siedmiu gmin zgromadził 26 maja licznych turystów oraz mieszkańców mających ochotę zakosztować w lokalnych produktach – zarówno atrakcjach turystycznych, jak i produktach kulinarnych.
Patronat nad imprezą objął marszałek województwa Małopolskiego Marek Sowa, starosta oświęcimski, starosta wadowicki oraz włodarze gmin Doliny Karpia.
Akcji towarzyszyła odbywająca się na Rynku w Zatorze targowa impreza plenerowa. Stoiska pełne były ofert atrakcji turystycznych z całego obszaru Doliny Karpia skupionych zwłaszcza przy Centrum Informacji Turystycznej Doliny Karpia.
Był to również czas Smaku na produkt – kulinarny. Degustacjom nie było końca, największym zainteresowaniem cieszyły się Produkty Tradycyjne: karp wędzony, kaszana – kiszka z kapustą zasmażaną, prażone- prażonki polańskie oraz sernik królewski. Poza nimi spróbować można było wyłonione w ubiegłorocznym Przeglądzie Produktów Lokalnych Kulinaria: filet karpia panierowany smażony, żur po przeciszowsku na zakwasie ciasta chlebowego, rybki drożdżowe z farszem rybnym oraz chleb Revel.
Zaprzyjaźnieni ze Stowarzyszeniem Dolina Karpia mistrzowie kuchni ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników na oczach wszystkich zebranych na rynku w Zatorze przygotowali 400 litrów zupy z karpia według tradycyjnych receptur. Nad przygotowaniem zupy piecze sprawowali: Leszek Kawa, Sebastian Schrom, Szymon Sepiał oraz prezes SMKiC Marcin Polus. Do jej degustacji utworzyła się długa kolejka.
Kolejnym punktem gotowania przeprowadzonym przez kucharzy ze Stowarzyszenia był mini konkursu. W szranki stanęło 6 rodzin w prowadzonym przez mistrzów konkursie na „Wielką Kanapkę”. Pasty i dodatki przygotowali kucharze ze Stowarzyszenia. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować najbardziej smaczną i najbardziej kolorowa kanapkę. Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników Marcin Polus wybrał spośród widzów jury, które przyznało trzy miejsca. Nagrodami w konkursie były zestawy produktów (musztardy, ketchupy i majonezy) firmy Ankorp, która to firma patronuje i wspiera poczynania Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników przy okazji innych imprez