Festiwal Dobrej Wołowiny QMP

Newsy

Festiwal Dobrej Wołowiny QMP

16 września 2013

Na mapie kulinarnych wydarzeń, których nie można przegapić, pojawiło się właśnie wyjątkowe święto: Festiwal Dobrej Wołowiny QMP. Przed poznańskimi miłośnikami dobrego jedzenia tydzień prawdziwego ucztowania z wołowiną QMP w roli głównej. Od 16 do 22 września festiwalowe menu zagości w restauracjach: City & Crime Story, Massimiliano Ferre, Nowa Bażanciarnia. Festiwal ma kreować modę na certyfikowaną wołowinę zarówno wśród konsumentów – jak wszechstronnym kulinarnie mięsem jest wołowina QMP oraz  restauratorów, których uczestnictwo w Festiwalu ma zachęcić do wzbogacenia menu o dania z certyfikowanego jakościowego mięsa wołowego.

Festiwal Dobrej Wołowiny QMP rozpoczął się 26 sierpnia  i potrwa do 22 września, obejmując swym zasięgiem 10 miast w całej Polsce. Wraz z Poznaniem, w kulinarnym święcie biorą udział także dwa inne miasta: Toruń i Katowice (16 – 22 września). Dotychczas, smak dobrej wołowiny QMP odkryli również mieszkańcy Warszawy i Wrocławia (26 sierpnia – 1 września), Gdańska i Szczecina (2 – 8 września) oraz Krakowa, Łodzi i Bydgoszczy (9 – 15 września).

W specjalnej, festiwalowej karcie dań znajdzie się kilka wyśmienitych potraw, których receptury zostały opracowane przez szefa kuchni Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO Cash and Carry, Grzegorza Kazubskiego.

Festiwal to znakomita okazja, by przekonać restauratorów do sięgania po mięso produkowane w systemie jakości. Mięso, które gwarantuje bezpieczeństwo i stałą jakość serwowanych klientom dań  – mówi Grzegorz Kazubski. Ponadto, chcemy zachęcić zarówno szefów kuchni, jak i konsumentów, do wykorzystywania mniej znanych części certyfikowanej tuszy wołowej, z których bez trudu można przyrządzić znakomite dania w atrakcyjnej cenie. Bowiem dobra wołowina to nie tylko polędwica, ale również inne elementy takie, jak zrazowa górna, goleń czy łata,  które nie kosztują dużo, a pozwalają cieszyć się smakiem doskonałej jakości mięsa – dodaje Kazubski.