Festiwal Dobrego Smaku – zwycięzcy

Newsy

Festiwal Dobrego Smaku – zwycięzcy

31 maja 2012

24- 27 maja br. odbyła się w Łodzi  9. edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Tradycja i Sezonowość, czyli hasło przewodnie Festiwalu  dało kucharzom możliwość popuszczenia wodzy fantazji. Organizatorzy nie narzucili żadnych składników, co więcej – nie ograniczali do kuchni polskiej. Do kulinarnej rywalizacji przystąpiło trzydzieści łódzkich restauracji i kawiarni. Ich kulinarne zmagania oceniali anonimowi jurorzy. W tajemniczych sędziów wcielili się profesjonaliści kulinarni i dziennikarze w składzie:  Sebastian Krauzowicz, szef kuchni Hotelu**** Crocus w Zakopanem, Joanna Ochniak, Przewodnicząca Women in WACS, inicjatorka programu „Gastronomia na Obcasach”, Edyta Czerwińska, redaktor naczelna „Poradnika Restauratora”, Piotr Wesołowski, z-ca redaktora naczelnego „Gazety Łódzkiej”, Sławomir Macias, dziennikarz TVP i Polskiego Radia w Łodzi i Piotr Chylarecki, technolog z firmy Barry Callebaut. W kategorii „Najlepsza restauracja” pierwsze miejsce zdobyła restauracja Lili, drugie otrzymał lokal Jak Pragnę Wina. A trzecie miejsce  zdobyło Ato Sushi.  Natomiast w kategorii „Najlepsza kawiarnia” pierwsze miejsce wywalczyła  Mebloteka Yellow. Na drugiej pozycji uplasowała się Tubajka, a trzecia była kawiarnia Litera Cafe. Uroczystą Galę uświetnił koncert Marysi Sadowskiej. Podczas Festiwalu Dobrego Smaku oprócz konkursów na dania, desery i kawy, można było wziąć udział w Szkole Dobrego Smaku, gdzie można było gotować pod okiem znanych i lubianych kucharzy – Grzegorza Łapanowskiego oraz Kamila Sroki i Roberta Kaszyckiego, zeszłorocznych laureatów FDS z restauracji Cammino. A o dobieraniu win do posiłków oraz coraz popularniejszej kulturze picia tego szlachetnego trunku opowiedział sommalier Grzegorz Wrona, posiadacz certyfikatu Wine&Spirit Education Trust z Londynu.