28 czerwca br. zakończyła się Galą Finałową w hotelu Focus 7. edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Anonimowe jury zostało ujawnione a zwycięzcy konkursu na Najlepszą Festiwalową Restaurację wyłonieni. Najlepszym lokalem biorącym udział w tegorocznej edycji wydarzenia została Restauracja Lili przy ul. Roosvelta 10. Drugie miejsce zajęła Restauracja Tradycja przy ul. Sienkiewicza 47, a trzecie Restauracja Klub Zieliński i Syn mieszcząca się przy ul. Piotrkowskiej 97. Wszystkie restauracje wygrały zapas świeżych ziół na trzy miesiące. Dodatkowo, restauracje otrzymały zestaw noży, patelni i sprzętu kuchennego. Każda z trzech restauracji została uhonorowana miniaturką pomnika Juliana Tuwima.
Na gali ujawnione zostało anonimowe jury. Restauratorzy dowiedzieli się kto oceniał wystrój, obsługę i przede wszystkim smak potraw podawanych w ich lokalach. Byli to: Constant-Michel Labarre (przewodniczący, mistrz kuchni francuskiej), Monika Karolczak (Urząd Miasta Łódź), Mirosław Jabłoński (szef kuchni hotelu Andel’s), Piotr Wesołowski (Gazeta Wyborcza), Joanna Ochniak (platforma gastronomiczna papaja.pl), Anna Wiśniewska-Grabarczyk (dziennikarka kulinarna) oraz Łukasz Bogdan (Radio Eska).
Tegoroczna edycja festiwalu wyglądała nieco inaczej od poprzednich i wzbudziła ogromne zainteresowanie wśród restauratorów i łodzian. – To był bardzo fajny pomysł. Osoby, które nie chodzą na co dzień do restauracji, mogły pozwiedzać, poznać inne smaki, miejsca, miło spędzić czas, a my, restauratorzy, mieliśmy fajną zabawę – mówi Liliana Filipiak, właścicielka restauracji Lili.
Oprócz konkursu na najlepszą restaurację w ramach Festiwalu odbyła się również kulinarna gra miejska organizowana przez Stowarzyszenie Inicjatyw Miejskich Topografie. Zabawa polegała na odwiedzeniu 23 festiwalowych lokali, rozwiązaniu czekających tam zadań i zebraniu jak największej ilości punktów. Zadania czekające na uczestników gry były wyjątkowo różnorodne. Szczególnie trudne okazało się przenoszenie ryżu pałeczkami w restauracji Miko Sushi i noszenie na tacy szklanek pełnych wody w kawiarni Cafe Verte. W grze wystartowały 23 dwuosobowe drużyny. Zwycięzcy gry otrzymali atrakcyjne nagrody – nocleg w hotelu Focus lub kolację w restauracji hotelowej.
Kolejnym wydarzeniem odbywającym się w ramach Festwalu była Szkoła Dobrego Smaku. W trakcie prowadzonych na żywo pokazów kulinarnych mistrzowie kuchni (Constant Michel Labarre, Mirosław Jabłoński, Marek Widomski) oraz sommelier (Jakub Majer) prezentowali sposoby przyrządzania swoich ulubionych potraw oraz serwowania wina. W czasie spotkań uczestnicy mieli okazję poznać techniki przygotowywania potraw oraz kulinarne tajemnice profesjonalnych kucharzy.