12. edycja Festiwalu Dobrego Smaku 2015 dobiegła końca. Od pięciu lat zadania restauratorów biorących udział w łódzkim FDS są takie same: każda restauracja przygotowuje jedno danie główne a każda kawiarnia jeden deser z napojem pomyślany specjalnie na Festiwal i oddające jego hasło przewodnie. W tym roku w ostatni weekend czerwca łodzianie oraz liczni goście spoza miasta kosztowali dań i deserów o Smakach Dzieciństwa w 25 konkursowych restauracjach, jednej pozakonkursowej oraz w 11 kawiarniach. Ci, którzy brali udział w Festiwalu po raz kolejny, wiedzą, że podczas tych czterech festiwalowych dni lokale przeżywają „oblężenie”, dlatego mobilizują siły i przygotowują swoje ekipy na prawdziwe wyzwanie. Tego roku połowa ze startujących lokali to debiutanci, dlatego należą się im szczególne wyrazy uznania za wypłynięcie na głębokie wody kulinarnej rywalizacji.
Festiwal Dobrego Smaku to wielkie święto dobrego smaku w przystępnej cenie. W tym roku dania festiwalowe we wszystkich restauracjach kosztowały 13 zł, a desery z napojami we wszystkich kawiarniach 9 zł. Każdy z odwiedzających mógł docenić najlepszą propozycję, oddając na nią głos w konkursie SMS-owym. Ważne jest to, że nie sam smak dania się liczył, ale również jego pomysłowa kompozycja, atmosfera panująca w lokalu, jego przygotowanie do Festiwalu, zaangażowanie personelu. Degustując dań i deserów w tak wielu miejscach w tak krótkim czasie łatwo docenić te, które ze swojego zadania, czyli zadowolenia amatorów dobrego smaku, wywiązały się najlepiej. Publiczność w plebiscycie wybrała trzy najlepsze restauracje: Restaurację Lavash (I miejsce), Lokal (II miejsce) i Restaurację Polską (III miejsce) oraz trzy najlepsze kawiarnie: Lodziarnię Cukiernię Wasiakowie (I miejsce), Jaffa – hummus & the other stories (II miejsce) i La Vende Bistro (III miejsce).
Festiwal Dobrego Smaku to przede wszystkim konkurs na najlepszą restaurację i kawiarnię festiwalową, w którym zwycięzców wyłania profesjonalne Jury. W tym roku Jury w składzie: Paweł Kibart (przewodniczący), Sebastian Olma, Marek Flisiński, Piotr Wesołowski i Łukasz Smoliński na podium usytuowało trzy restauracje: Restaurację Spółdzielnia (I miejsce), House of Sushi (II miejsce) i Lokal (III miejsce), natomiast jury w składzie: Piotr Chylarecki (przewodniczący), Natalia Sitarska i Marek Flisiński wybrało trzy najlepsze kawiarnie: Tubajkę (I miejsce), Cukiernię Sowa (II miejsce) i Kawiarnię podróżniczą DalekoBlisko (III miejsce). Oprócz głównych laureatów Jury przyznało tytuł Najsympatyczniejszej Restauracji Restauracji Lavash, a tytuł Najsympatyczniejszej Kawiarni otrzymała Cafe Bar Poczekalnia. Jury przyznało również dwa specjalne wyróżnienia: za najbardziej tradycyjny smak dla Restauracji Nienażarty oraz za kreatywność i pomysłowe przygotowanie do Festiwalu dla SEÑORITAS Restaurant & Lounge.
Festiwal Dobrego Smaku to nie tylko degustowanie wykwintnych dań, ale również ich przygotowywanie. W pierwszym warsztatach kulinarnych na temat produktów lokalnych i tradycyjnych regionu łódzkiego wraz z Marszałkiem Województwa Łódzkiego Witoldem Stępniem mieli okazję wziąć dziennikarze oraz blogerzy podczas konferencji prasowej inaugurującej tegoroczną edycję Festiwalu. Następnie w trakcie dwóch kolejnych dni w Szkole Dobrego Smaku pod kierunkiem najlepszych polskich szefów kuchni (Pawła Kibarta, Sebastiana Olmy i Arkadiusza Klimkiewicza) uczestnicy przyrządzali prawdziwe smakołyki. Wyrafinowanemu gotowaniu sprzyjał klimat nowego, pierwszego w Łodzi studia kulinarnego Book&Cook, zlokalizowanego na terenie OFF Piotrkowskiej.
12. edycja Festiwalu Dobrego Smaku miała również dodatkowe atrakcje. W czwartek, piątek i sobotę obejrzeliśmy trzy filmy w ramach plenerowego Letnie Kino Dobrego Smaku / Kino Perła w klubie DOM w OFF Piotrkowskiej: dwa nagradzane dokumenty (Łowcy owoców i Dni, na które czekamy) oraz komedię Chef. W niedzielę na rynku Manufaktury Agencja Barmańska – ThomasBar zaprezentowała kilka pokazów barmańskich.