Festiwal Dobrego Smaku

Newsy

Festiwal Dobrego Smaku

07 czerwca 2013

W tym roku Festiwal Dobrego Smaku obchodzi swój jubileusz. Tematem przewodnim tegorocznej imprezy są inspiracje filmowe. X edycja wydarzenia odbędzie się od 06 do 09 czerwca (od godz. 14.00 w czwartek do 18.00 w niedzielę). Podobnie jak w latach poprzednich będzie zachęcać łodzian do odwiedzania festiwalowych restauracji i kawiarni.  To jednak nie koniec atrakcji, które czekają na amatorów dobrej kuchni.

W piątek i sobotę (7-8 czerwca) od godziny 21.00 w klubie Wytwórnia przy ulicy Łąkowej 29 amatorzy kina zobaczą w „Kinie Dobrego Smaku” w piątek – „Dabbawala – perfekcyjny chaos” w reżyserii Antje Christ oraz „Wtajemniczeni” Macieja Kowalczuka. W sobotę, z kolei, organizatorzy zapraszają na „Małże i miłość” w reżyserii Willemika Kluijfhouta oraz „Niebo w gębie” Christiana Vincenta. Bilety do nabycia na stronach internetowych www.wytwornia.pl oraz www.ticketpro.pl.

9 czerwca w klubie Wytwórnia od 10.00 do 15.00 organizatorzy zapraszają do Szkoły Dobrego Smaku. Warsztaty kulinarne poprowadzą: Grzegorz Łapanowski (znany i ceniony kucharz) oraz Rafał Zagajewski (szef kuchni Cztery Kolory Double Tree by Hilton). Szkołę Dobrego Smaku odwiedzi również Grzegorz Wrona – znawca win, posiadacz certyfikatu Wine&Spirit Education Trust z Londynu. Szkoła zapowiada się znakomicie: będą smażone arbuzy z kozim serem i kolendrą, ośmiornica w salsie z palonych pomidorów, confi z łososia z sałatką z kopru włoskiego.

Kolejną atrakcją dla kochających kuchnię będzie impreza towarzysząca 8 czerwca na Rynku Manufaktury. Celebrujący Dobre Smaki – Paolo Cozza – przygotuje prawdziwe włoskie potrawy według tradycyjnych przepisów ze słonecznej Italii. Nie zabraknie również najlepszych polskich blogerów kulinarnych. Także dla najmłodszych amatorów dobrego gotowania przygotowano warsztaty kulinarne i artystyczne, dzięki którym maluchy będą mogły mile spędzić czas i poznać wiele cennych przepisów, niezbędnych w stawianiu pierwszych kroków w gastronomii. Jacek Kaźmierczak, Grzegorz Łapanowski przygotują dania ze świeżych ziół i warzyw. 

Więcej informacji na stronie internetowej: http://festiwaldobregosmaku.eu/ oraz na portalu FB: https://www.facebook.com/festiwaldobregosmakuwlodzi.