Od 24 maja do 27 maja trwać będzie w Łodzi Festiwalu Dobrego Smaku. Oprócz konkursów na dania, desery i kawy, zaplanowano Szkołę Dobrego Smaku, gdzie można gotować pod okiem znanych i lubianych kucharzy.
Szkoła Dobrego Smaku jest uzupełnieniem programu Festiwalu Dobrego Smaku. Dotychczas organizowano ją w formie kilkugodzinnych warsztatów kulinarnych, które prowadzili kucharze ze znanych łódzkich restauracji oraz gwiazdy telewizyjnych kuchni. W tym roku uczestnicy szkoły będą gotować z Grzegorzem Łapanowskim, znanym z antenty TVN i Kuchni+ propagatorem regionalnych i sezonowych produktów. Przekona nas, że nasza tradycja kulinarna jest niezwykle bogata, że warto sięgnąć po polskie zdrowe produkty sezonowe, jak bób, groszek, truskawka.
Dodatkowo, w niedzielę gotować będą Kamil Srok i Robert Kaszycki – zeszłoroczni laureaci FDS z restauracji Cammino. Na przygotowane przez nich danie głosowało jury oraz publiczność. To będzie dobra okazja, aby poznać tajemnicę „Wspomnienia z Lazurowego Wybrzeża”.
Ale nie samym gotowaniem człowiek żyje, zwłaszcza, że jedzenie dobrze jest popić czymś dobrym, np….winem. O dobieraniu win do posiłków oraz coraz popularniejszej kulturze picia tego szlachetnego trunku opowie sommalier Grzegorz Wrona, posiadacz certyfikatu Wine&Spirit Education Trust z Londynu. Uczestnicy będą próbować win nowej marki Celebro i poznawać sposoby serwowania tego trunku do różnych potraw.
W sobotę rano, i w niedzielę po degustacjach Laura Osęka, właścicielka księgarni Books for Cooks, opowie o historii książki kulinarnej (tej europejskiej i amerykańskiej) na przestrzeni czasu. Zostaną przedstawione zmiany jakie zaszły w samej formie książki i przepisach kulinarnych (ich formie i treści).
I jeszcze jedna nowość: warsztaty food design. Poprowadzi je Gosia Rygalik, uznana projektantka, na co dzień pracująca w Studio Rygalik. Uczestnicy będą uczyć się łączenia różnych kolorów, kształtów i konsystencji.
Uczestnicy po raz pierwszy gotować będą w City Residence, odnowionej kamienicy, w której mieszczą się apartamenty hotelowe.
By zgłosić się na warsztaty, trzeba wysłać mail z danymi na adres agencja@sbs-pr.com.pl
Dalszych informacji udziela biuro festiwalowe: Milena Piskorz (mail: m.piskorz@sbs-pr.com.pl
nr tel: 209 35 20)
www.festiwaldobregosmaku.eu; www.blog.festiwaldobregosmaku.eu;