– Dynia to niezwykle uniwersalne warzywo. Z jej miąższu możemy przygotować przystawki, musy lub rozgrzewające kremowe zupy. Dynia idealnie nadaję się także jako dodatek do dań głównych. W trakcie festiwalu dań z dyni zaproponuję roladki z kurczaka z kremowym serkiem i czekoladą w towarzystwie bukietu świeżych warzyw oraz niecodziennego puree dyniowego. Do puree najbardziej polecam dynię wcześniej upieczoną w piekarniku – mówi Bogusław Michałowski, mistrz kuchni Interferie Medical SPA**** w Świnoujściu. – Dynię i jej przetwory warto wprowadzić na stałe do naszego jadłospisu. Choć bywają okazy ważące nawet … pół tony, dynia nie tuczy, nawet w postaci słodkiej tarty, kruchych ciastek czy muffinek! Z uwagi na niską kaloryczność polecana jest jako składnik kuracji odchudzających. -Zapraszam także na nieco bardziej tuczące, lecz przepyszne racuchy dyniowe z sosem malinowym – dodaje Bogusław Michałowski.
Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić. Ich lista jest naprawdę długa – od cynku zawartego w pestkach tego warzywa, przez witaminy z grupy B, prowitaminy A, aż po minerały (sodu, potasu, magnezu, wapnia czy żelaza). Dzięki nim wzmocnimy swoje włosy, skórę i paznokcie. Dynia jest także doskonałym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A i chroni nas przed nowotworami, wzmacnia wzrok i układ odpornościowy, a także zapobiega krzywicy u dzieci. Połączenie witamin A i E spowalnia procesy starzenia poprzez utrzymanie odpowiedniej wilgotności skóry i walkę z niszczycielskimi wolnymi rodnikami.
Dynia znana była już w starożytności. Od wieków hodowano ją w Ameryce Środkowej. Do Europy przywiózł ją po raz pierwszy Krzysztof Kolumb. I choć na początku Europejczycy potraktowali ją jako egzotyczną ciekawostkę szybko przekonali się do wielu zalet pomarańczowego olbrzyma. Najwięcej zwolenników dynia zyskała jednak po tym jak potwierdzono, iż dzięki dużej zawartości cynku zwiększa ona płodność i sprawność seksualną mężczyzn. Warto, by pary starające się o dziecko wprowadziły dynię do swojej diety – zarówno w postaci miąższu, jak i pestek.
Festiwal dań z dyni w INTERFERIE Medical SPA**** w Świnoujściu potrwa od 11 października do 3 listopada.