VI już edycja Festiwalu Beskidzkie Kociołki zagościła tym razem w Oszczadnicy na Słowacji. Zmaganiom kulinarnych drużyn przyglądało się jury w składzie: Paweł Malewski – właściciel Firmy Stalgast, Carlos Gonzales Tejera, ekspert kulinarny i Lubo Kubla – właściciel Hotelu Marlene.
Z przygotowanych przez drużyny potraw, gotowanych w kociołkach według własnych przepisów, największe uznanie jurorów zdobyła niezwykle aromatyczna i esencjonalna zupa fasolowa na pieczonym golonku.
Do rywalizacji w tym roku stanęło pięć drużyn: ze Słowacji – Jameson Team – SK (I miejsce), Hotel Marlene (II miejsce), Hotel Fatra Terchova i z Polski reprezentacje dwóch stowarzyszeń: Beskidzkiego Klubu Kulinarnego i Stowarzyszenia Beskidzkie Smaki (III miejsce).
Znakomitej atmosfery konkursu i wspaniałej zabawy wśród uczestników nie zepsuł nawet deszcz, który próbował przez parę minut okrasić dodatkowo przygotowywane dania. Gradowe chmury udał się rozpędzić wspólnym góralskim śpiewaniem. Najważniejsze jednak jest to, że konkursowicze służyli sobie wzajem radą i pomocą, nie żałując konkurentom przysłowiowej szczypty soli.