FARFALE ZE SLONECZNIKIEM, CUKINIĄ I BOCZKIEM 10 PORCJI
Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulwar**** w Toruniu
Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2009
Składniki:
farfale 1,5 kg
cebula 200 g
masło 200 g
śmietana 30% 1l
boczek wędzony 750 g
cukinia 1 kg
słonecznik 200 g
wino białe 200 ml
parmezan 200 g
Sposób przyrządzania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 6-7 min, podsmażając w tym czasie na maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Następnie dodajemy pokrojony w julliene wędzony boczek, łuskany słonecznik i cukinię pokrojoną w pół plastry.
Wszystko podlewamy białym winem. Gdy płyn odparuje wlewamy na naszą patelnie śmietanę 30% i pozostawiamy na ogniu do momentu, w którym sos zacznie gęstnieć. Wtedy dodajemy na patelnię makaron, parmezan i doprawiamy do smaku.