Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała najnowsze dane dotyczące cen żywności na świecie. We wrześniu br. indeks cen wyniósł średnio 121,5 pkt. i jest on o 14,6 pkt (10,7%) niższy niż w analogicznym miesiącu 2022 r.
Według FAO w ubiegłym miesiącu na świecie spadły ceny olejów roślinnych, nabiału oraz mięsa.
Subindeks cen olejów wyniósł we wrześniu średnio 120,9 pkt. Jest to spadek o 5 pkt (3,9%) w porównaniu z sierpniem. W ubiegłym miesiącu staniał również nabiał (spadek o 2,6 pkt, tj. 2,3%) oraz mięso, którego subindeks wyniósł średnio 114,2 pkt, co oznacza spadek o 1,2 pkt (1%) w ujęciu miesięcznym.
źródło: Rzeczpospolita
Oprac.: Klaudia Walkowiak