25 lutego zakończyły się największe w Polsce targi cukiernicze Expo Sweet. Tym razem odbywały się pod znakiem jabłka, których rozdano podczas tej imprezy ponad 80 tys. sztuk. Oczywiście wszystkie owoce pochodziły z polskich sadów. Jabłka były też motywem przewodnim Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru, które obyły się podczas targów. W mistrzostwach startowały drużyny kucharskie wywodzące się wyłącznie z restauracji, dzięki czemu poziom był bardzo wyrównany, a przy tym bardzo wysoki. Każda z drużyn musiała wykorzystać w przygotowywanym deserze jabłko, wybierając spośród wielu dostępnych gatunków. Mistrzostwa spotkały się dużym zainteresowaniem, tak, że organizatorzy musieli wydłużyć czas startów, aby jak największa liczba uczestników mogła wziąć udział, a mimo to nie dla wszystkich starczyło miejsc. Ogółem wystartowało 17 drużyn, zaś na podium stanęli jako zwycięzcy Michał Wiśniewski i Marcin Świerkosz, reprezentujący hotel Haffner z Sopotu, na drugim miejscu uplasowała się drużyna z wrocławskiej restauracji Dinette, Arkadiusz Kruszik i Maksymilian Krupa, zaś na trzecim Konrad Korszla i Sebastian Stempak z krakowskiej restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym. Warto w tym miejscu dodać, ze Mistrzostwa Expo Sweet objęła patronatem międzynarodowa organizacja szefów kuchni WACS, a także dwie polskie organizacje: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Fundacja Szefów Kuchni.
Oprócz Mistrzostw w Deserach podczas Expo Sweet można było także wiele innych atrakcji – Mistrzostwa Lodziarskie, Puchar Polski w Carvingu czy zmagania mistrzów czekolady w World Chocolate Masters, a także wspaniałą wystawę tortów. Tradycyjnie były także przepiękne czekoladowe pisanki zaprojektowane przez znane osobistości życia publicznego: Annę Komorowską, małżonkę prezydenta RP, gen. Mirosława Hermaszewskiego, Ewę Minge, Kamila Stocha, Małgorzatę Sochę i Rafała Królikowskiego. Pisanki wykonali najlepsi polscy cukiernicy, a po zakończeniu wystawy pisanki zostały przekazane na licytację, z której dochód zasili konta kilku fundacji.
Wszyscy spośród ponad 12 tys. osób, które odwiedziły targi Expo Sweet mogli skosztować wspaniałych lodów, ciast i innych przysmaków. Kucharze i restauratorzy mieli także wyjątkową okazję przekonać się, jak dużą gamę produktów cukierniczych można z powodzeniem wykorzystać w branży Horeca.