Expo Sweet 2014

Newsy

Expo Sweet 2014

26 lutego 2014

VI edycja Targów Expo Sweet, największych w Polsce targów branży cukierniczej, lodziarskiej i piekarskiej przeszła do historii. Restauratorzy i właściciele kawiarni znaleźli tam sprzęty i surowce zaprojektowane specjalnie z myślą o specyfice ich lokali jak barowe maszyny do lodów, jogurtów i płynnej czekolady, desery monoporcjowe, ciasta mrożone. W tym roku organizatorzy wspólnie z OSSKiC zorganizowali – Mistrzostwa Polski w przygotowaniu deseru na talerzu. W zmaganiach wzięło udział osiem dwuosobowych ekip, w których byli zarówno kucharze, jak i cukiernicy. Pierwsze miejsce i 5000 zł oraz liczne nagrody otrzymali Ryszard Wawrzyniak i Maciej Pięta z cukierni Kachliccy. Drugie miejsce i 3000zł wywalczyły Klaudia Sompolińska i Katarzyna Chudy z cukierni T. Deker Patissier&Chocolatier z Sopotu, zaś trzecie miejsce przypadło w udziale Jarosławowi Wrzoskiewiczowi i Jakubowi Rakowi, którzy reprezentowali, co ciekawe dwie różne cukiernie. Puchary dla zwycięzców wręczył pan Tomasz Jędrzejczak, sekretarz stanu w kancelarii premiera. Zdaniem organizatorów, tegoroczna edycja była rekordowa pod względem zajętej powierzchni, liczby wystawców, jak i liczby zwiedzających – ok. 12 tys. Patronat medialny nad imprezą sprawował „Poradnik Restauratora”.

Przyszłoroczne targi również odbędą się w lutym, w dniach 17-19. Warto już zaznaczyć sobie ten termin i odwiedzić halę przy ul. Marsa 56C w Warszawie.