1 czerwca br.w Zakopanym odbyła się już VIII edycja Europejskich Zielonych Światek połączona ze smażeniem jajecznicy. Organizatorem tej imprezy było Prywatne Technikum Hotelarskie w Zakopanem natomiast współorganizatorem jak co roku było Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Beskidzki Klub Kulinarny.
W czasie trwania imprezy szkoły gastronomiczne częstowały przybyłych widzów przygotowaną przez siebie jajecznicą, która zaskakiwała smakiem i doborem składników. W tym roku wystartowało aż 12 szkół. A oto one:
Hotelova akademia Otta BRUCKNERA- Kežmarok- Słowacja – Jajecznica z żurawiną i jabłkiem
STREDNA ODBORNA SKOLA- Horny Smokovec- Słowacja – Jajecznica z bryndzowymi haluszkami
Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem – Jajecznica po włosku
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie – Jajecznica Wiejskiej Baby
Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Zakopanem – Jajecznica z krewetkami
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie – Prażnica na szpiek?
Zespół szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy – Potajskucznica
Zespół Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku – Dary lasów i łąk
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie – Jajecznica na boczku ze szczypiorkiem
Súkromná stredná odborná škola EDUCO- Namestovo – Jajecznica z warzywami
Zespół Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Cieszynie- Jajecznica z pokrzywą i kminkiem
Prywatne Technikum Hotelarskie w Zakopanem – Wojskowa jajecznica
Jak co roku imprezę ubarwiły popisy mistrzów. Pierwszym z nich był pokaz carvingu prezentowany przez Pawła Peronia z Krakowskich Warsztatów Carvingowych, oraz pokaz barmański we free style-u.