Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Wydarzenia

Europejskie Targi Produktów Regionalnych

22 sierpnia 2018

11-15 sierpnia w Zakopanem odbyły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Uroczystego otwarcia dziewiątej edycji imprezy dokonał starosta tatrzański Piotr Bąk, któremu towarzyszyli prelegenci konferencji „Miód i pszczelarstwo w kulturze europejskiej”. Drugiego dnia tematem przewodnim była Portugalia. W programie prezentacji znalazły się popisy kulinarne kucharza Hugo Ramosa, pracującego w 5 gwiazdkowym hotelu Hotel Pestana Cidadela Cascais oraz występ Kingi Rataj, znanej w Portugalii i w Polsce fadistki. Trzeciego dnia ważnym punktem programu był konkurs na Najlepszy Produkt Spożywczy. Przygotowane przez wystawców produkty oceniało jury w składzie: Marcin Polus, Jan Filipczyk, Marcin Parada, Piotr Sabala, Piotr Dziadkowiec, Marcin Świder oraz Anna Wójcik. Wśród 58 zgłoszonych produktów laureatami zostali: Wiejska Chata – Polędwiczka wędzona; Sosta – olej z pestek dyni z czosnkiem; IZI Michał Izydorczyk – Hyćka Nalewka z Kwiatów Czarnego Bzu; Sichlański Dworek – Sichlańskie Pierogi Jagnięce. Festiwal Oscypka rozpoczął się, podobnie jak w ubiegłych latach, od parady Bacowskiej, uroczystego pochodu ulicami Zakopanego. Najlepszy okazał się oscypek wyprodukowany przez Monikę Bryję. Prezentacje kulinarne odbywały się codziennie z pomocą członków Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. W menu znalazły się m.in. zupa z białych warzyw z bobem słonecznym, karmelizowanym miodem i z kulkami kolendry, makaron rurki w sosie z karmelizowanym na miodzie z boczkiem, groszkiem zielonym i prażoną cebulką, z dodatkiem śmietany, pierożki drożdżowe z mięsem lub kapustą i grzybami, czy placuszki z brokułów z kukurydzą, z dresingiem z kwaśnego mleka z czosnkiem niedźwiedzim z kolorowym pieprzem i miodem. Kolejna jubileuszowa edycja Europejskich Targów Produktów Regionalnych, odbędzie się w dniach 11-15 sierpnia 2019 r. w Zakopanem.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.