Kongres będzie spotkaniem największych autorytetów w branży restauracyjnej. Dotyczyć będzie zagadnień związanych z turystyką kulinarną, zostanie także poruszona tematyka nowych technologii w żywieniu.
Dzięki decyzji Europejskiej Akademii Gastronomicznej, Kraków został ogłoszony Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej roku 2019. Rok ten obfituje w Krakowie w wydarzenia, które mają przedstawić sztukę kulinarną naszego regionu oraz zwiększać świadomość dotyczącą kultury kulinariów Krakowa i okolic. W ramach projektów ESKG Kraków 2019 i Slow Food-CE promowane są smaki naszego regionu, a także produkty regionalne, takie jak: obwarzanek krakowski, pstrąg ojcowski, chleb prądnicki, kiełbasa piaszczańska, kiełbasa lisiecka, głąbik krakowski, czy czosnek galicyjski.
Europejski Kongres Gastronomiczny to kolejna okazja, by skupić się nad świadomą sztuką gastronomiczną i móc wymienić poglądy z największymi autorytetami w branży. W trakcie jednodniowego kongresu w piątek, 25 października odbędą się wykłady oraz panele dyskusyjne. Wykład inauguracyjny – „Mózg a smak” poprowadzi prof. Charles Spence z Uniwersytetu Oksfordzkiego. W panelu „Sztuka na talerzu” na scenie pojawią się szefowie kuchni – zdobywcy 18 gwiazdek Michelin: Martin Berasategui, Elena Arzak, Paco Perez, Juan Luiz Fernandez, Wojciech Modest Amaro, oraz eksperci Sara Perez, Rafael Anson Oliart.
Drugi panel poświęcony będzie tematyce turystyki kulinarnej. Wezmą w nim udział eksperci z Ministerstwa Sportu i Turystyki RP, przedstawiciel Światowej Organizacji Turystyki, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, ekspert Przewodnika Michelin, a także przedstawiciele miasta Krakowa oraz Kraków Airport.
Więcej o tym, co czeka na uczestników Europejskiego Kongresu Gastronomicznego, znaleźć można na oficjalnej stronie kongresu: food-art-tech-kongres.pl.
Poradnik Restauratora jest patronem emdialnym tego wydarzenia.