10-12 września br. odbędzie się w Lublinie już po raz drugi Europejski Festiwal Smaku. Jednym z ważniejszych wydarzeń festiwalu będzie kolejna edycja konkursu Smaki Lubelszczyzny. Tym razem inspiracją do rywalizacji będzie motyw europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Potrawy oceniać będzie Kapituła Smaku, na czele której stanie Piotr Bikont. ?Na festiwalowej Scenie Smaku odbywać się będą natomiast prezentacje poświęcone historycznym wpływom na kuchnię Lubelszczyzny. Gwiazdą pokazów będą Tatarzy z Kruszynian, którzy razem z potomkami Tatarów ze Studzianki zaprezentują potrawy Orientu. Do Lublina przyjadą także miłośnicy i wytwórcy nalewek – Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych. Natomiast w Miasteczku Smaku będzie można zaopatrzyć się w regionalne przysmaki pochodzące nie tylko z Lubelszczyzny, ale i z całej Polski. Nie zabraknie także litewskich chlebów i wędlin, węgierskich salami oraz wyrobów zamorskich. Nowością tej edycji będzie targ rybny odbywający się na Placu Rybnym. Pozostałe atrakcje Europejskiego Festiwalu Smaku to pokazy tłoczenia oleju, festiwal pierogów, widowiska teatralne oraz występy kapel i zespołów muzycznych.
Więcej informacji: http://europejskifestiwalsmaku.pl/
Program
10 września
Godz. 12.00
Rozpoczęcie konkursu “Smaki Lubelszczyzny” w kategorii uczniowie – restauracja Czarcia Łapa
Godz. 13.00
Rozpoczęcie konkursu “Smaki Lubelszczyzny” w kategorii: restauracje na Scenie Smaku
Godz. 15.00
Otwarcie festiwalu na Scenie Smaku
Godz. 15.00
Lubelski smak: Bychawa, pierogi z orkiestrą dętą w tle
Godz. 16.00
Lubelski smak: Janów Lubelski, gryczaki, wędzenie karpia, konkursy, występy muzyczne
Godz. 17.00
Lubelski smak: Krynice, pączki kapuściane, pokazy bicia oleju, występy muzyczne
Godz. 18.00
Wystawa Tadeusza Kantora w Galerii Gardzienice
Godz. 18.00
Europa na talerzu: Ismael Hernandez Suarez, Hiszpania i Kamil Kotarski, Polska: Rabo de Toro
Godz. 19.00
Koncert Kapeli ze Wsi Warszawa (Polska)
Godz. 23.00
Nocne spotkanie z Piotrem Bikontem w klubie festiwalowym Hades Szeroka
11 września
Godz. 15.00
Rozpoczęcie Międzynarodowego Turnieju Nalewek Polski i Krajów Ościennych w restauracji Old Pub
Godz. 15.00
Smak Orientu: Zagroda Polesie, Kołacze: Ukraiński smak i tradycyjne pieśni
Godz. 16.00
Smak Orientu: Łuków, Smak dzikich pól
Godz. 17.00
Smak Orientu: Tatarzy ze Studzianki: Tatarski smak, widowisko obrzędowe
Godz. 18.00
Wystawa „Smak Orientu” w Muzeum Lubelskim
Godz. 18.00
Tatarska jurta z Kruszynian:Tak karmiliśmy księcia Karola
Godz. 19.00
Europa na talerzu: Andrea Jaworska, Węgry i Jerzy Rogalski, Polska & Wiejskie SPA z Hołowna: Bográcsgulyás
Godz. 19.30
Ogłoszenie wyników turnieju nalewek, wręczenie Złotej Łyżki Dziennika Wschodniego
Godz. 20.00
Hit: Koncert Boban i Marko Markovic Orkestar (Serbia)
Godz. 22.00
Nalewki z orkiestrą w restauracji Old Pub
12 września
Godz. 12.00
Festiwal pierogów na Scenie Smaku
Godz. 16.00
Żydowski smak: Czulent Sztukmistrza z Lublina, restauracja „U Elizy” w Piaskach
Godz. 17.00
Żydowski smak: Wojsławice, cymesy pobożnych cadyków
Godz. 18.00
Europa na talerzu: Tomasz Gołębiewski, Złote Tarasy i Zbigniew Zamielski, La Passion du Vin, Polska: Pasztet a la Singer
Godz. 19.00
Koncert zespołu Atmasfera (Ukraina)
Godz. 20.00
Uroczyste zakończenie festiwalu, Atmasfera na bis
Godz. 21.00
Wernisaż wystawy „Ryby w malarstwie” Hades Szeroka, Jerzy Szyszkowski śpiewa Grześkowiaka, Marcin Różycki