Europejski Festiwal Smaku

Newsy

Europejski Festiwal Smaku

21 lipca 2014

18 lipca br. odbyła się w Instytucie Adama Mickiewicza w Warszawie odbyła się konferencja prasowa prezentująca VI Europejski Festiwal Smaku (4-7 IX). „Poradnik Restauratora” uczestniczył w tym wydarzeniu.

Europejski Festiwal Smaku to projekt interdyscyplinarny, łączący wielokulturowy smak Lubelszczyzny z muzyką, wystawami, kinem, teatrem i poezją.

Gości powitał Paweł Potoroczyn – dyrektor IAM, patron Festiwalu. Obecny był także Waldemar Sulisz – dyrektor artystyczny Festiwalu, Pani Prezydent Miasta Lublin Katarzyna Mieczkowska-Czerniak, Marszałek Województwa oraz Tomasz Grodzki – dyrektor generalny Perła Browary Lubelskie S.A.

Gośćmi honorowymi byli: Stan Borys, który na festiwalu będzie miał wieczór autorski w ramach Salonu Literackiego, Paweł Oszczyk, szef kuchni hotelu Le Regina w Warszawie, który da w Lublinie pokaz nowoczesnej kuchni regionalnej. Obecni byli także goście z Węgier – Boton Ragy – wiceprezydent miasta Eger oraz pani Oros Iboya – radna miasta Eger

Podczas konferencji przedstawiony został program i idee festiwalu, a także najważniejsze wydarzenia – takie jak jemTeatr, otwarcie Sceny Smaku w Teatrze Hotelu Alter i oficjalna premiera spektaklu „Lublin smaków”, koncert legendarnej węgierskiej grupy rockowej Omega, koncerty Kayah, Sztywnego Pala Azji oraz zespołów Chluba i Voo Voo Voo. Organizatorzy zapewniają, że będzie to najbardziej wysmakowany festiwal w kraju, podczas którego będzie można spróbować wspaniałych potraw z Węgier, siedmiu miast do których można dolecieć z Lublina, będą odbywać się kulinarne warsztaty mistrzowskie, uczestnicy będą mieli okazję wziąć udział w pierwszym lubelskim festiwalu foodtrucków a także skosztować wspaniałych piw, cydrów i nalewek oraz serów.

Podczas śniadania prasowego mogliśmy skosztować znakomitych przekąsek przygotowanych na bazie nowych serów marki Spomlek z Radzynia Podlaskiego przygotowanych przez restaurację Siwy Dym w Celejowie. A także sery od Marka Grądzkiego oraz potrawy, które przygotowała Agnieszka Filiks.