6-9 czerwca br. we Wrocławiu odbędzie się piąta edycja festiwalu „Europa na widelcu”. Podczas imprezy będzie można skosztować potraw z blisko 20 krajów Europy. Motywem przewodnim będzie kuchnia wrocławska.
Imprezie towarzyszyć będzie jarmark, na którym wystawione do sprzedaży zostaną europejskie produkty regionalne. Na stołach rozstawionych na Rynku królować będą szparagi. 7 czerwca odbędzie się bowiem święto szparaga. Dolny Śląsk jest potentatem w produkcji szparagów, a także największym polskim eksporterem tych warzyw.
– To wielka, ale zapomniana nieco jarzyna, która w kulturze jest symbolem odradzania się życia po zimie. To moje ulubione warzywo, które niestety w Polsce nie cieszy się wielką popularnością. Wynika to m.in. z faktu, że ludzie nie wiedzą co robić ze szparagami. W trakcie festiwalu pokażemy jakie szparagi należy wybierać, jak je przygotowywać i gotować – powiedział krytyk kulinarny Robert Makłowicz.
Najważniejszym punktem „Europy na widelcu” będzie biesiada, która odbędzie się 8 czerwca na wrocławskim Rynku. W menu znajdziemy dania kuchni austriackiej, bułgarskiej, chorwackiej, czeskiej, fińskiej, francuskiej, greckiej, hiszpańskiej, niderlandzkiej, irlandzkiej, niemieckiej, portugalskiej, rumuńskiej, rosyjskiej, słowackiej, ukraińskiej, węgierskiej, brytyjskiej i włoskiej. Serwować je będą m.in. Robert Makłowicz i Piotr Bikont.
Podczas tegorocznej edycji biesiadnicy będą mogli poznać kuchnię dawnego i współczesnego Wrocławia. Do tradycyjnych potraw zaliczamy m.in. zupę orkiszową z drobiowymi klopsikami i śląskie niebo w gębie, a także crème brûlée ze szparagami. Kuchnia współczesna to zupa z milickiego karpia i warzyw oraz pierś z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich.
– Ludzie, którzy po wojnie przyjechali do Wrocławia przywieźli ze sobą różne tradycje kulinarne, ale przecież to miasto ma ponad 1000 lat i zderzały się tutaj bardzo różne kultury. Dlatego mamy tutaj do czynienia z przemieszaniem kuchni polskiej, niemieckiej, ale także czeskiej czy węgierskiej – podkreślił dyrektor biura promocji miasta Paweł Romaszkan.
Menu wielkiej biesiady 8 czerwca, Rynek
Kuchnia Wrocławia (ART Hotel, HP Park Plaza)
ART Hotel
Smak dawnego Wrocławia
Zupa orkiszowa z drobiowymi klopsikami
Wieprzowina duszona z suszonymi owocami „Śląskie niebo w gębie”
Crème brûlée ze szparagami
Park Plaza
Smak współczesnego Wrocławia
Zupa z milickiego karpia i warzyw
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich
Muffinki drożdżowe z regionalnym kozim serem ricotta, żurawiną i słonecznikiem
Austria (Restauracja Quchnia Polska)
Dampfknödel – kluski na parze z sosem waniliowym i jagodami
Lebergröstl – wątróbka cielęca podawana z pieczonymi ziemniakami
Bułgaria (Restauracja Akropolis)
Гювеч (gjuwecz) – gulasz
Ба̀ница (banica) – placek zapiekany z serem kaszkawał
Chorwacja (OSSKiC)
Riblja juha – zupa rybna
Cevapcici – grillowane szaszłyki podawane z ajvarem i surową czerwoną cebulą krojoną w łódki
Bica – placek kukurydziany z powidłami śliwkowymi
Czechy (Restauracja Bernard)
Pivní polévka – zupa piwna Bernarda
Smažený sýr s tatarskou omáčkou – smażony ser z sosem tatarskim
Finlandia (OSSKiC)
Kesakeitto – zupa warzywna z dodatkiem krewetek
Sianlihakastike – podsmażane plastry wieprzowiny duszone w sosie pomidorowym z kwaśną śmietaną
Pinaatti lettuja – naleśniki szpinakowe wypełnione twarożkiem z wędzonym łososiem lub szynką wieprzową
Francja (Good Food)
Pâté de foies de volaille – pasztet z kurzych wątróbek i gruszki
Coco au miel – ciastka kokosowe
Grecja (Restauracja Akropolis)
Гύρος (gyros ) – mięso wieprzowe opiekane na rożnie podawane z sosem tzatziki
Σαγανάκι (saganaki) – ser feta pieczony w folii z pomidorem, czosnkiem i czerwoną cebulą
Hiszpania (OSSKiC)
Sopa de ajo – zupa czosnkowa
Cocido madrileño – jednogarnkowe danie z ciecierzycy, mięsa i warzyw z dodatkiem kiełbasy chorizio
Arroz con leche – mleczny deser z ryżu
Holandia (OSSKiC)
Vlaamse frites – holenderskie frytki podawane z dipem orzechowym i majonezowym
Kibbeling snack – dorsz w cieście piwnym podawany z sosem czosnkowym
Oliebollen – pączki holenderskie
Irlandia (OSSKiC)
Creamy potato soup – ziemniaczana zupa kremowa z bekonem
Pork stew – gulasz wieprzowy podawany z zasmażaną kapustą
Rum muffins – rumowe muffinki z rodzynkami
Niemcy (OSSKiC)
Spargelsuppe – zupa z białych szparagów
Currywurst – kiełbaski w sosie curry serwowane z ziemniaczanymi talarkami
Ingwerkekse – kruche ciasteczka imbirowe
Portugalia (OSSKiC)
Canja – rosół z kury
Macarrão com abobrinha – makaron z cukinią posypany serem Serra da Vila
Mousse de morango – mus truskawkowy
Rumunia (OSSKiC)
Ciorba de burta – flaki
Ciuperci umplute cu branza – pieczarki faszerowane bryndzą
Turtite de nuci – ciasteczka orzechowe
Rosja (Restauracja Quchnia Polska, Pierogarnia Stary Młyn)
Restauracja Quchnia Polska
Cалат из сельди (sałatka śledziowa) – tradycyjna sałatka z buraczkami i marynowanymi grzybami
Cолянка рыбная (soljanka, solanka rybna) – gęsta zupa z różnych gatunków ryb
Pierogarnia Stary Młyn
Pierogi z pieca podawane z dipem czosnkowym lub koperkowym:
Вареники с чечевицей (wareniki z soczewicą) – pierogi izbowe
Вареники с жареным мясом (wareniki z mięsem pieczonym) – pierogi rycerskie
Słowacja (Studio Kulinarne Piotr Kucharski, kucharze z Koszyc – Konrad Schönfeld i Jozef Kočiš)
Baraní guláš – gulasz barani serwowany z kluseczkami maślanymi
Lokše – placuszki ziemniaczane na słodko nadziewane powidłami lub makiem
Ukraina (OSSKiC)
Чинахи (czanachy) – gęsta zupa z fasolą i mięsem wołowym
М’ясо по гуцульськи (mięso po huculsku) – sznycelki wieprzowo-baranie z bryndzą
Млинці (bliny) – naleśniki drożdżowe serwowane z konfiturą
Węgry (OSSKiC)
Csicseriborsó eves gombával – zupa z ciecierzycy z grzybami
Bográcsos csirkepaprikás – paprykarz z kurczaka w bograczu
Turós-kapros lepeny – tzw. szarlotka koprowa, czyli kruche ciasto z twarogiem i koprem
Wielka Brytania (Restauracja Kurna Chata)
Cold pea and basil soup – chłodnik z zielonego groszku z dodatkiem świeżej bazylii
i kwaśnej śmietany
Roastbeef sandwich – kanapka z rostbefem, sosem chrzanowym i rukwią wodną
Lemon curd tart – tarta cytrynowa
Włochy (Unilever Food Solutions)
Caponata Toscana con pasta – pasta warzywna z cukinii, bakłażana i pomidorów serwowana z drobnym makaronem w ziołach
Crema con fragole al pepe – krem jogurtowy z truskawkami, miętą i kruszonym pieprzem
Program festiwalu, regulaminy i karty zgłoszeń na ww.smakiwroclawia.pl.
źródło: www.wroclaw.pl