Należący do Interferie hotel w Świeradowie – Zdroju oprócz bogatej oferty wypoczynku i rekreacji szykuje dla swoich gości, którzy przyjadą na majowy weekend, prawdziwą kulinarną ucztę złożoną z dań wywodzących się z najciekawszych zakątków Europy.
Smaki Europy to pięć dni pełnych kuchennych rozmaitości. Kulinarną podróż wzbogaconą koncertem skrzypcowym rozpocznie romantyczna kolacja inspirowana kuchnią francuską, podczas której nie zabraknie gratin dauphinois czyli tradycyjnej zapiekanki ziemniaczanej, wybornych win z francuskich winnic oraz serów. Słodyczy wieczoru dopełni, przygotowany na bazie kremu z jaj, śmietany i cukru, najbardziej francuski z deserów, czyli crème brûlée. W czwartek, razem z szefem kuchni będzie można poznać słoneczne i kolorowe Włochy, pełne aromatycznych ziół, soczystych pomidorów, różnorodnych makaronów i gnocchi oraz słodkiego tiramisu. W piątek udamy się w śródziemnomorską podróż szlakiem greckich smaków z lekką, a przede wszystkim zdrową kuchnią. Szef kuchni przygotuje popularną musakę, gyros, kaszę kuskus oraz bulgur z dodatkami. W menu tego wieczoru znajdą się także mniej znane dania takie jak souvalki – szaszłyki w różnych odsłonach, gemista – faszerowane pomidory lub kolorowe papryki czy dolmades – potrawa z mięsa i ryżu lub w tradycyjnej wersji z samego ryżu.
– Kulinarną podróż zakończymy pysznie i swojsko, czyli po polsku! Apetyt wszystkich Gości z pewnością pobudzi żur na zakwasie z kiełbasą. Stoły uginać się będą od swojskich wyrobów – wędzonych kiełbas i wędlin, chleba, smalcu i ogórków kiszonych. Kulinarną atrakcją wieczoru będzie zaś pieczone prosie, podane z zasmażaną kapustą – zdradza Gabriel Szafranek, szef kuchni Interferie Aquapark Sport Hotel w Świeradowie – Zdroju.