Podczas 18. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2014, które odbędą się w dniach 26-28 marca br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie, będzie można spotkać kulinarnych mistrzów. Obecność potwierdzili Robert Sowa, Teo Vafidis oraz Marcin Budynek, którzy od lat popularyzują sztukę kulinarną.
Targi EuroGastro dają możliwość zapoznania się z ofertą produktów, półproduktów, sprzętów oraz rozwiązań dla sektora HoReCa. Są także miejscem poszukiwania kulinarnych inspiracji i doskonalenia umiejętności. – Co roku na EuroGastro odbywają się konkursy i pokazy organizowane przez branżowych mistrzów. Dla młodych adeptów gastronomii to doskonała okazja, aby podszkolić warsztat pod okiem najlepszych, a także zaprezentować swoje umiejętności. Dla osób, które mają już ugruntowaną pozycję w restauracyjnych kuchniach, to z kolei szansa na poznanie nowych trendów – mówi Grzegorz Sendor, koordynator Targów EuroGastro.
„Gotuj lokalnie” po raz pierwszy
Pierwszy raz na Targach EuroGastro odbędzie się jeden z etapów programu „Gotuj lokalnie”, który organizowany jest przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka oraz Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi. Promuje on tradycyjne polskie produkty żywnościowe i tym samym wspiera lokalny potencjał regionów. Celem natomiast jest przekazywanie wiedzy na temat regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz możliwości ich wykorzystania w nowoczesnej kuchni polskiej.
W ramach projektu „Gotuj lokalnie” trzeciego dnia Targów EuroGastro odbędzie szkolenie dla nauczycieli szkół gastronomicznych. Doświadczeni szefowie kuchni pokażą jak tworzyć nowe trendy wykorzystując produkty z danego regionu. Towarzyszący konkurs wyłoni najsmaczniejsze danie stworzone na bazie produktów z regionu Małopolski. Wyniki ocenią Robert Sowa, kucharz i restaurator oraz Jerzy Pasikowski, prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni.
„Kulinarny Talent 2014″
VI edycja konkursu Roberta Sowy tradycyjnie już skierowana jest do młodych kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych i zostanie przeprowadzona drugiego dnia targów. Osoby, które nie ukończyły 23 lat i zostaną zarekomendowane przez szefa kuchni mogą podjąć próbę zaskoczenia Jury finezją i pomysłowością. Przygotowane dania konkursowe oceniane będą pod kątem innowacyjności oraz umiejętności twórczego łączenia składników i smaków. Dla laureatów to możliwość zaprezentowania się szerokiemu gronu specjalistów z branży, a przede wszystkim szansa na zaistnienie w świecie profesjonalnych kucharzy.
Wielkie greckie gotowanie
Pierwszego dnia targów odbędzie się 9. Festiwal Kuchni Greckiej, który propaguje tradycyjną grecką kuchnię i oryginalne regionalne receptury. Teo Vafidis, ekspert kulinarny, szef kuchni i ambasador greckiej kultury, zaprasza młodych kucharzy pracujących w restauracjach do zaprezentowania swoich zdolności w konkursie kulinarnym. Bazowymi produktami są greckie specjały, z krewetkami tygrysimi w roli głównej. Inauguracji festiwalu dokona Ambasador Grecji w Polsce, Tasia Athanasiu, a obecnością zaszczyci o. Epifanios Milopotaminos, mnich ze świętej Góry Athos, który jest szefem klasztornej kuchni. Na zwycięzcę czeka tygodniowy pobyt w Grecji dla dwóch osób.
Powyższe konkursy odbywają się przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.