Już dziś zapraszamy na XVII Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro, które odbędą się w dniach 20-22 marca br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie. Na targach zostanie przedstawiona pełna i różnorodna oferta produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii.
Nowości
Podczas tegorocznej edycji organizator przewidział dwie nowości. Po raz pierwszy pojawi się sektor tematyczny „Drink & Bar”, gdzie przedstawiciele branży będą mogli zapoznać się z ofertą alkoholi mocnych, win, piw oraz sprzętu i akcesoriów. Druga nowość to kulinarny pokaz Marcina Budynka, który zaprezentuje tradycyjne przepisy i produkty regionalne nawiązujące do filozofii Slow Food. Ochrona i promocja lokalnych i tradycyjnych sposobów produkcji, celebrowanie i delektowanie się posiłkami to jej główne założenia.
Kulinarne osobowości
Ważnym aspektem targów jest poszukiwanie talentów i rozwój adeptów sztuki kulinarnej. Dlatego kontynuowany będzie autorski konkurs Roberta Sowy o tytuł „Kulinarnego talentu 2013″. Nie zabraknie popularnego Festiwalu Kuchni Greckiej organizowanego przez Teo Vafidisa, a w trakcie Polskiego Festiwalu Carvingu odwiedzający będą mogli poznać sztukę dekorowania potraw i stołów.
Jak co roku bariści zademonstrują swoje umiejętności podczas V Olimpiady Kawy® przygotowanej przez firmę Apro Trade/ Akademia Kawy®, pod patronatem SCAE. Zorganizowane zostaną również zawody „Cup Tasting”, skierowane do znawców smaku kawy. Zwycięzca konkursu będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata WCE (World Coffee Events). Podczas tegorocznych atrakcji istotnym punktem będą pokazy sztuki cukierniczej organizowane przez Tomasza Dekera. Będzie można dowiedzieć się jak wyróżnić lokal na tle konkurencji przygotowując efektowne i nieskomplikowane desery, również te z wykorzystaniem kawy. Odwiedzający poznają tajniki szybkiego przygotowania wyjątkowych pralin, herbatników i ciasteczek, a także słodkości opartych na naturalnych produktach.