Drugiego dnia targów, tj. 21 marca, Robert Sowa poprowadził jubileuszową piątą edycję swojego autorskiego Konkursu Sztuki Kulinarnej “Kulinarny Talent 2013”. Celem tej inicjatywy jest wyłonienie wybitnych talentów, aktywizacja i stymulacja rozwoju zawodowego młodych kucharzy, a także poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii.
Po dniu pełnym kulinarnych wrażeń jury techniczne w składzie: Jerzy Pasikowski, Grzegorz Kazubski, Tomasz Borucki i Marcin Budynek oraz jury degustacyjne: Ula Chincz, Anna Popek, Michał Olszański, Tomasz Iwan i Marcin Mroczek wyłoniło laureatów konkursu “KULINARNY TALENT 2013”. Oto oni:
1 miejsce zdobył Kacper Maziuk (Hotel Sheraton Sopot; szef rekomendujący: Krystian Szidel
2 miejsce przypadło Krzysztofowi Pawlikowi (Restauracja Amber Room Warszawa; szef rekomendujący: Robert Skubisz)
3 miejsce zajął Piotr Kuziela z Warszawy rekomendowany przez Kurta Schellera.