EuroGastro 2010

Newsy

EuroGastro 2010

01 kwietnia 2010

Już po raz 14 profesjonaliści z branży HoReCa mieli okazję spotkać się na największej i najważniejszej dla nich imprezie targowej w Polsce. Szeroka oferta czołowych producentów i dostawców usług, tłumy zwiedzających, spektakularne konkursy, pokazy i spotkania merytoryczne – to wszystko sprawiło, iż EuroGastro po raz kolejny okazało się idealnym miejscem dla tych, którzy poszukują nowych, optymalnych rozwiązań dla biznesu gastronomicznego i są ciekawi kierunków, w których podąża rynek restauracyjny.
Honorowy patronat nad imprezą objął Waldemar Pawlak, Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Gospodarki.
W trakcie tegorocznej edycji targów EuroGastro od 24 do 26 marca swoją ofertę przedstawiło 241 firm z: Belgii, Czech, Finlandii, Francji, Holandii, Irlandii, Izraela, Niemiec, Polski, Szwecji, Węgier oraz Włoch. W ich ofercie znalazł się m.in. profesjonalny sprzęt gastronomiczny oraz meble, urządzenia i akcesoria niezbędne do wyposażenia zaplecza kuchennego, elementy wystroju restauracji i barów, a także oprogramowanie i systemy zarządzania. Ze swymi propozycjami wystąpili również dostawcy produktów żywnościowych dla gastronomii, surowców dla cukiernictwa i piekarnictwa, a także napojów bezalkoholowych i alkoholowych. Targi odwiedziło 18 791 profesjonalistów z branży HoReca.
Nowości i premiery
Tegoroczna edycja targowa była okazją do inauguracji wielu produktów i usług. Gourmet Foods po raz pierwszy zaprezentował herbaty organiczne DILMAH. Firma Maitre Pierre zadebiutowała z tradycyjnym produktem kuchni francuskiej – Flammekueche. Nowością były oleje w spray’u – PASSION Extra Virgin Oil wystawiane przez firmę PASSION OIL – ekonomiczne, bo pozwalające zaoszczędzić 60% w stosunku do standardowej butelki oleju występują w dziesięciu różnych smakach. Victoria Cymes zaprezentowała wprowadzony właśnie do oferty jednodniowy sok z gruszki oraz nowy, rumowo-czekoladowy smak syropu barmańskiego. Na targach można było zapoznać się także z wieloma nowościami sprzętowymi – zaprezentowano m. in. nowy terminal POS z ekranem dotykowym, który oferowała firma Softach. Na stoisku firmy Convotherm można było obejrzeć nowy piec z funkcją eco-cooking pozwalającą zaoszczędzić nawet do 25% energii w procesie pieczenia większych kawałków mięsa, mobilny piec nie wymagający podłączenia do instalacji wodnej i odpływowej a także Easy Viev – rozwiązanie umożliwiające podłączenie pieca do telewizora i wyświetlanie na nim m.in. czasu oczekiwania na poszczególne dania. Krosno Metal zaprezentowała schładzarkę odpadów organicznych – sprzęt, który w myśl przepisów unijnych wkrótce już będzie musiał posiadać każdy lokal gastronomiczny. Ciekawostką była oferta firmy Cool Brands – nagrodzone w konkursie targowym mobilne krzesełko restauracyjne do karmienia dzieci – MINUI HandySitt – estetyczne i praktyczne rozwiązanie do każdego punktu gastronomicznego. Na stoisku MAKRO prezentowane były produkty z linii sygnowanych markami dostępnymi wyłącznie w sieci Makro – Rioba, H-Line oraz HoReCa Selekt. Ciekawą propozycję przedstawiła firma VOIGT – zapachowy preparat do sanitariatów oparty o nanotechnologię – Nano SAN. Dzięki zawartym w nim cząsteczkom krzemu powoduje, że myte powierzchnie stają się hydrofobowe. Warto również wspomnieć o premierowym pokazie Smart Dose firmy Diversey – opatentowanego koncentratu z automatycznym systemem dozowania, który jako połączenie dwóch prepratów – do czyszczenia ogólnego i zmywania naczyń – jest ekonomiczny i bezpieczny w użyciu.
Pokazy gotowania
Pierwszego dnia można było obserwować pokazy kulinarne pod hasłem „OSSKiC i Partnerzy” w wykonaniu członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Kucharze zrzeszeni w OSSKiC wraz z uczniami dwóch warszawskich szkół gastronomicznych na dziesięciu stoiskach przeprowadzali pokazy gotowania z użyciem produktów firm partnerskich. Zwiedzający mogli zobaczyć, jak pracują najlepsi kucharze w Polsce, poznać najnowsze techniki kulinarne, a także skosztować tych wyśmienitych dań w specjalnie dla nich uruchomionej restauracji. Szefowie kuchni przygotowali do degustacji m.in. marynowanego łososia na ciepłym placku z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem, stek z rostbefu i antrykotu z ziemniaczanym gratin i grillowanymi warzywami czy sernik z sosem waniliowym i karmelem. Dochód ze sprzedaży serwowanych dań został przekazany na rzecz warszawskich szkół gastronomicznych.
Zmagania młodych adeptów sztuki kulinarnej
Drugiego dnia targów odbył się finał drugiej już edycji autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent”, który ma na celu wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród młodych kucharzy. O zaszczytny tytuł kulinarnego talentu walczyło 12 finalistów. Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli 30 minut i produkty dostarczone przez organizatora – sery marki Lazur, łososia norweskiego firmy WILBO i mrożonki firmy Hortex.
Uczestników oceniało Jury techniczne w składzie: Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski i Józek Seeletso oraz Jury degustacyjne w składzie: Maciej Nowak – Przewodniczący Jury, Ewa Wachowicz, Zygmunt Chajzer i Stal Heggelund – Przewodniczący Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza. Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Jerzy Pasikowski.
Pierwsze miejsce (840 punktów) zajął Rafał Woźniak z restauracji Jan-Art Dom w Bełchatowie, który przygotował łososia confit z delikatnym kalafiorem, muśniętym truskawką w towarzystwie pierożka z serka Lazur blue i borówek. Szefem rekomendującym zawodnika był Przemysław Wieloch. Drugie miejsce zajął Tomasz Jeziorek z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, który stworzył przysmak z łososia norweskiego – roladki w porach nadziewane serem złocistym Lazur z sosem brokułowi – serowym z nutą sosu owocowego w towarzystwie kaszy kuskus. Ucznia przygotowała prof. Bogumiła Podgórska.
Trzecie miejsce przypadło rekomendowanemu przez Dariusza Kuźniaka Maciejowi Siąkowskiemu z restauracji Revelo z Łodzi. Zawodnik zaserwował maślanego łososia o aromacie trawy cytrynowej podany z wędzoną pianką z kaszki kukurydzianej i chrupiącym serem Lazur, w towarzystwie balsamicznego sosu żurawinowego i delikatnych warzyw.
Wbrew grawitacji
Trzeciego dnia targów odbyły się „EuroGastro Flair Show 2010 – Tandems” – widowiskowe mistrzostwa sztuki barmańskiej, których głównym założeniem było propagowanie Working Flair – nowoczesnej sztuki obsługi gości, jako światowego standardu pracy barmana. Zawody zostały objęte patronatem merytorycznym przez największą światową organizację zrzeszającą barmanów flair – World Flair Association (WFA), a ich organizatorem była Flair Academy, kierowana przez Marcina Osypińskiego, ambasadora World Flair Association w Polsce.
W konkursie EuroGastro Flair Show 2010 wystartowało 10 najlepszych duetów flairowych z Polski. Zawodnicy byli oceniani przez znane osobowości świata barmańskiego: Cezarego Brodę, Michała Kośnika i Grzegorza Ziębę. Największe wrażanie na jury i publiczności zrobił duet w składzie: Marek Posłuszny i Tomek Małek. Zgromadzonych pod sceną widzów rozpalili niesamowitym show w rytmie „Black or white” Michaela Jacksona zbierając burzę oklasków. Drugie miejsce przypadło Maciejowi Chojara i Marcinowi Cebula, natomiast trzecie Pawłowi Stępień i Tomaszowi Ślęzak.
Kawowe inspiracje
Podczas trzech dni na EuroGastro można było zobaczyć, jak kawę przygotowują najlepsi bariści w Polsce. Zawodnicy walczyli o tytuł króla kawy przed znamienitym gronem sędziów międzynarodowych, wśród których znalazł się również Mistrz Polski Baristów, Marcin Rusnarczyk.
IX SCAE Mistrzostwa Barista już po raz drugi z rzędu wygrała kobieta. Na Mistrzostwach Świata WBC (World Barista Championship) Londyn 2010 nasz kraj reprezentować będzie Izabela Popiołek z Green Coffee. Zwycięstwo zapewniły jej – przygotowane podczas piętnastominutowego pokazu – 4 espresso, 4 cappuccino oraz 4 napoje na bazie espresso. Sędziowie oceniali smak, wygląd prezentowanych napojów oraz technikę ich przygotowywania.
Dużą atrakcją były II Polskie SCAE Mistrzostwa Coffee In Good Spirits. Zadaniem baristów walczących o tytuł mistrza w tej kategorii było przyrządzenie i zaserwowanie dwóch irish coffee i dwóch drinków alkoholowych własnej kompozycji na bazie espresso w czasie nieprzekraczającym 8 minut. Zwycięzcą został Paweł Pala z i coffee, który będzie reprezentować nasz kraj w Londynie na SCAE Mistrzostwach Świata Coffee In Good Spirits.
W czasie targów odbyły się również III Polskie SCAE Mistrzostwa Cup Casting – seria 8 testów, a w każdym zestaw składający się z trzech filiżanek kawy, spośród których dwie są identyczne. Zadaniem uczestnika jest zidentyfikowanie – przez zapach i smak – trzeciej nie pasującej do dwóch pozostałych. Nowym Mistrzem Polski w cuptastingu został Paweł Siemaszko z Filtry Espresso Lab, który jako jedyny rozpoznał wszystkie 8 kaw.
Największą ciekawość wśród publiczności wzbudziły jednak IV Polskie SCAE Mistrzostwa Latte Art. Wyjątkowo widowiskowa konkurencja, w której celem zawodników jest precyzyjne udekorowanie powierzchni kawy finezyjnymi wzorami z mleka. Autorem najpiękniejszej kawy, a tym samym mistrzem Latte Art został Marcin Michalik z colours of coffee.
Seminaria i prezentacje
Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyły się spotkania o charakterze merytorycznym. Podczas targów wręczono również nagrody za najlepsze produkty targowe. W konkursie na najlepszy produkt Targów EuroGastro 2010 laureatami w poszczególnych kategoriach zostali:
· W kategorii wyposażenie zaplecza kuchennego nagrodę otrzymała firma Krosno-Metal
Sp. z o.o. za schładzarkę odpadów
· W kategorii sprzęt, akcesoria i surowce dla kawiarni nagrodę otrzymała firma Winterhalter Gastronom Sp. z o.o. za maszynę podblatową UC-S
· W kategorii żywność i napoje dla gastronomii nagrodę otrzymała firma Stovit Group Sp. z o.o. za dżemy w alupakach
· W kategorii wyposażenie sal restauracyjnych i barów nagrodę otrzymała firma Cool brands
za restauracyjne krzesełko do karmienia dzieci – MINUI HANDYSITT
· W kategorii chemia dla gastronomii nagrodzona została firma JohnsonDiversey Polska
Sp. z o.o. za Suma Supreme Optifill
· W kategorii sprzęt, akcesoria i surowce dla cukierni, lodziarni i piekarni; odzież ochronna nagrodę otrzymało PPH Tedmar Maria Pilewicz za ubranie Bio Silver Clima
· W kategorii oprogramowanie dla sal restauracyjnych i barów nagrodę otrzymały firmy: LSI Software S.A. za Tablet Neo Zamawiaj & Graj dla restauracji – zamawianie, ankiety i rozrywka
w lokalu gastronomicznym oraz Prokonekt S.A. za system do obsługi zamówień telefonicznych
wraz z możliwością rejestracji sprzedaży gastronomicznej
Następne targowe spotkanie dla branży HoReCa już za rok, 23 – 25 marca 2011r. w Warszawie, w Centrum Targowo – Kongresowym MT Polska przy ulicy Marsa 56c.