12-19 czerwca br. włoski kurort znajdujący się na terenie południowego Tyrolu kolejny, ósmy już raz gościł Polskie Dni w Maso Corto. Tym razem swym kunsztem mieli okazję wykazać się kucharze z Euro-Toques Polska – Jean Bos, Marek Rybacki, Robert Harna. Podczas Polsko-Południowotyrolskiego Festiwalu Kulinarnego na wysokości 3212 m (szczyt Grawand), wspólnie z mistrzem kuchni, Stefanem Uterkircher i Hansem Peterem Platter zaserwowali wyśmienite specjały. W menu znalazły się: plastry specku znanych marek; sałatka z regionalnego pieczywa Schittelbroott, makaronem, jabłek i szpinaku; mus z regionalnego sera; rolada ze specku i sera mascarpone z sosem jabłkowym; kosz różnego typu pieczywa regionalnego; lasagne z rozmarynem, speckiem i szpinakiem; kluseczki z ziemniakami i speckiem w sosie serowym; pieczone pierożki z serem i kapustą; typowe dania tyrolskie z jabłkiem; panna cotta z jabłka; mus z białej czekolady z galaretką z moreli; sałatka z różnorodnych jabłek z cytryną. Mistrzowie kuchni uraczyli gości także pokazami carvingu oraz kuchni molekularnej.
Jak co roku odbył się również Festiwal Specku. Tym razem miejscem imprezy było schronisko na szczycie Lazaun. Wraz z mistrzem świata w krojeniu specku oraz tyrolską królową specku, polscy kucharze przygotowali prawdziwą ucztę pełną wszelkiego rodzaju boczku, kiełbasy, szynki, czy słoniny. Nie zabrakło nawet kiszonych ogórków.
Podczas imprezy odbyła się degustacja win z południowego Tyrolu, oraz degustacje polskich piw i drinków przygotowywanych m.in. z wódki Gorzkiej Żołądkowej z miętą.
Organizatorom imprezy był Sepp Platzummer oraz Agencja EVENTAGE.