Euro-Toques Polska na zebraniu u Paul’a Bocuse

Newsy

Euro-Toques Polska na zebraniu u Paul’a Bocuse

22 lutego 2013

12 lutego br. odbyło się Walne Zebranie Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques International (ETI). Tym razem zjazd odbył się w Lyonie, w restauracji samego Paul’a Bocuse. W zebraniu uczestniczyli delegaci wszystkich krajów z Europy zrzeszonych w ETI. Euro-Toques Polskę reprezentowali: Jean Bos, Marcin Soból, Sebastian Humski i Rafał Janikowski.

– Do Lyonu, po kilkunastogodzinnej podróży dotarliśmy 11 lutego w przeddzień zebrania. Na drugi dzień udaliśmy się do jednej z wielu Restauracji Paul’a Bocuse L’OUEST gdzie odbyło się zebranie. Zebraniem przewodniczył. Daniel Rameau,  który przedstawił sytuację finansową, raport z roku 2012 i nowy program działalności na rok 2013. Głównym celem spotkania miał być wybór nowego prezydium, lecz odłożono to na następne zebranie. Po zebraniu zostaliśmy zaproszeni na poczęstunek w formie obiadu. Dnia następnego był czas na małe zakupy upominkowe,oraz zwiedzenie Lyon a w głównej mierze Muzeum i Restauracji Mistrza Paul’a Bocuse.W muzeum znajduje się wiele pamiątek i zdjęć. Na scianach widnieją wielkie i znane nazwiska światowej gastronomi oraz ogromne organy którymi zafascynowany jest Paul Bocuse. Po zwiedzeniu muzeum udaliśmy się do kolejnej restauracji Paul’a Bocuse, która od 1965r utrzymuje trzy gwiazdki Michelin i jest pod tym względem jest absolutnym rekordzistą. Po wejściu do środka widać gołym okiem, że to światowa czołówka gastronomi. Nienagannie ubrani kelnerzy, nienagannie nakryte stoły, no i cały wystrój lokalu tworzy niesamowity klimat, którego słowami nie da się do końca opisać, tam po prostu trzeba być. Miłym zaskoczeniem było zaproszenie nas na kuchnię, gdzie mogliśmy zobaczyć prace znakomitych kucharzy. Mieliśmy również okazję porozmawiać z szefem kuchni który opowiedział nam jak to wszystko wygląda od wewnątrz, że jest to wielka odpowiedzialność i presja by utrzymać dotychczasowy poziom.Wszystko to co poznaliśmy i zobaczyliśmy, było dla nas wielkim doświadczeniem i zrobiło na nas ogromne wrażenie – opowiada Sebastian Humski i Marcin Soból.