Dla pary prezydenckiej Jean Bos, szef kuchni Hotelu Agit Congress&SPA wraz z kucharzami przygotował specjalne menu:
Zupa hiszpańska z kurczakiem
Zupa rybna po lubelsku autorstwa Jeana Bosa
Comber jagnięcy, puree z kalarepy i sera bursztynowego
Skorzonera i gruszka glazurowana na miodzie gryczanym
Kompresowana kalarepka w mięcie
Sos na wiśniówce.
Na okoliczność zjazdu zespół kucharzy przygotował także pokaz kulinarny „Potęga Historii”, ktory był ostatnim akcentem Europejskiego Festiwalu Smaku 2019 w Lublinie. Dla trzystu uczestników zjazdu zaserwowali dania z czasów renesansu, wg receptur, które zaproponował Jarosław Dumanowski. Wszyscy otrzymali również publikację „Unia Lubelska. Przewodnik od kuchni”, której autorami są: Jaroslaw Dumanowski, Rimvydas Laužikas, Ihor Lylo oraz dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie Waldemar Sulisz.
Inscenizację stołu „Potęga historii” przygotowała Małgorzata Sulisz Fotografia.