Ernest Jagodziński – polski finalista w konkursie Les Chefs en Or

Wydarzenia

Ernest Jagodziński – polski finalista w konkursie Les Chefs en Or

22 października 2018

Konkurs kulinarny Les Chefs en Or odbędzie się już za 21 dni! Poprzednio zaprezentowaliśmy sylwetkę utalentowanego Emila Guzika, tegorocznego finalisty w kategorii Uczeń. Poniżej przedstawiamy drugiego reprezentanta, Ernesta Jagodzińskiego, który wraz z pomocnikiem Łukaszem Daszyńskim przygotowuje się obecnie w Instytucie Kulinarnym Transgourmet do walki o tytuł najlepszego profesjonalnego kucharza.  

Ernest Jagodziński, twórca restauracji AUTENTYK przy ulicy Grunwaldzkiej w Poznaniu w pracy najbardziej ceni wolność twórczą i zadowolenie gości. Zaczynał w Restauracji 99, a doświadczenie zdobywał kolejno w Restauracji Sens i warszawskim hotelu The Westin Warsaw, gdzie po raz pierwszy objął stanowisko Zastępcy Szefa Kuchni. Przełomowym momentem w karierze kucharza była przeprowadzka do Poznania i stworzenie restauracji CUCINA w City Parku. Sukces tego miejsca stał się odzwierciedleniem jego talentu i pracowitości.

Możliwość wzięcia udziału w finale Les Chefs en Or to dla mnie ogromny zaszczyt i wielkie wyróżnienie, zwłaszcza, że jest to jeden z najważniejszych konkursów kulinarnych w Europie. Tam nie ma ludzi przypadkowych, zarówno członkowie jury, jak i kucharze to wysokiej klasy eksperci w branży. Z konkursem wiążę nadzieje na dalszy rozwój zawodowy oraz liczę na wymianę doświadczeń z kucharzami z innych krajów – komentuje Ernest Jagodziński.

Obecnie Ernest Jagodziński wraz z Łukaszem Daszyńskim są na etapie ostatecznego dopracowywania poszczególnych elementów dania. Intensywne treningi finalistów odbywają się w nowocześnie wyposażonym Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie pod Warszawą. Więcej informacji na temat przygotowań do konkursu znajdziemy w kolejnym numerze Poradnika Restauratora.