25 stycznia br. zakończył się niezwykle ważny etap realizacji Projektu „Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa”. Ostatnia piętnastoosobowa grupa uczestników i uczestniczek powróciła po zakończonych zawodowych praktykach zagranicznych. W ciągu sześciu miesięcy w podobnych wyjazdach wzięło w sumie udział 90 osób. Odwiedziliśmy cztery kraje, umiejscawiając praktyki w sześciu różnych regionach geograficznych.
Ostatnia praktyka zagraniczna zorganizowana została ponownie przez firmę Dionizos Theofilos’a Vafidis. Ty razem nasi nauczyciele i nauczycielki gościli w przepięknym regionie Macedonia, w gościnnej Grecji. Praktyki odbywały się w Hotelu Royal Palace Resort w Platamonas.
Kuchnia grecka obfituje w ciekawe smaki, zapachy i sposoby podania. Widoczne są w niej nie tylko wpływy europejskie – kontynentalne i wyspiarskie ale również azjatyckie, a nawet afrykańskie. Szef kuchni hotelu, Pan Kostantinos Bizmpelis poświęcił wszystkie swoje siły by zarazić jedenaścioro naszych nauczycieli kucharstwa miłością do kuchni greckiej i szerzej, śródziemnomorskiej.
Nauczyciele i nauczycielki na co dzień prowadzący zajęcia z uczniami w szkołach zawodowych w całej Polsce, podczas dwóch tygodni praktyk stanęli po drugiej stronie. Jako pilni uczniowie wykonywali polecenia szefa kuchni, skrzętnie notowali przepisy i zastosowania przyrządów realizując kulinarną podróż przez kuchnię jednego z najciekawszych krajów Europy. W ramach kuchni zimnej poznali sałaty, sery oraz gorącą oraz deserową kraju filozofów. W tym samym czasie nauczyciel i trzy nauczycielki kelnerstwa poznawali tajniki obsługi konsumenta obowiązujące w najlepszych hotelach w Grecji. Mieli okazję zderzyć swoją wiedzę teoretyczną, często bardzo głęboką, z rzeczywistością. Po raz kolejny okazało się, że mimo międzynarodowych standardów obowiązujących w obsłudze konsumenta istnieją różnice charakterystyczne dla każdego regionu. Program praktyk obejmował pełen przekrój posiłków serwowanych w hotelu – od śniadania, przez lunch, kolację, obsługę baru aż do imprezy okolicznościowej. Nie jest łatwo odbywać praktykę w kraju, którego języka się nie zna. Dlatego też pomoc tłumaczy okazała się nieoceniona. Opiekun grupy kelnerskiej Nikos Dalapashas sprawił, że nawet zmiana obrusa w obecności gościa okazała się niezwykłą przygodą, ale i ciężką pracą.
Wolny dzień podczas wyjazdu przeznaczony został na zwiedzanie – Meteorów (starożytnych klasztorów umieszczonych na skałach), Tsaloniki (drugie po Atenach najważniejsze miasto Grecji), fabryki Arvaniti (produkcja sera feta), winiarnia Karpidis.
– Projekt Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży Horeca w którym uczestniczę dał mnie możliwość poznania kuchni i tradycji danego kraju w warunkach rzeczywistych. Poznanie nowych technik i surowców staje się inspiracją do przygotowania wyśmienitych potraw i sposobów ich serwowania. Wiedza teoretyczna wymaga uzupełnienia praktyką i takie możliwości daje nam ten projekt – mówił Jerzy Tomkielski, uczestnik Projektu.