Międzynarodowe Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny wygrali Emil Klimas i Dawid Feist z Restauracji Cucina w Poznaniu.
W sobotę, 12 sierpnia odbył się ostatni z konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski – Międzynarodowe Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny. W konkursie udział wzięło 6 drużyn. Ekipy miały dwa zadania. Pierwszym z nich było przygotowanie dania, w którym składnikami obowiązkowymi były comber z polskiej jagnięcy z kością lub bez kości, kasza jaglana, rabarbar, kurki (pieprznik jadalny) oraz Olej z esencją masła „Kruszwica”. W konkursowym deserze – konkurencja druga – musiały zostać natomiast użyte ser owczy; bryndza, bundz, oscypek z obowiązkowym dodatkiem likieru czekoladowego firmy Chopin.
Zwycięstwo w konkursie, a zarazem nominację do Kulinarnego Pucharu Polski wywalczyli Emil Klimas i Dawid Feist z Restauracji Cucina. Na kolejnych miejscach uplasowali się: Michał Kozłowski i Bartosz Fabiś z Restauracja Nifty No.20 (2. miejsce) i Dawid Zagrzywiec i Piotr Gipsiak z Coutyard by Marriott (3. miejsce).
fot. Radosław Krzempek dla RM GASTRO