15-19 kwietnia br. odbył się w Ekwadorze w Quito kolejny międzynarodowy konkurs kulinarny „EKWADOR – Gourmonde Equinoccial 2009″ przeznaczony dla młodych kucharzy. Wysoką rangę konkursu stanowi jury, które składa się ze znanych na całym świecie osobistości związanych z gastronomią. W tym roku gośćmi konkursu byli m.in.: dr Roman Dawid Tauber, Rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Chef Patrick Martin Dyrektor Le Cordon BLEU PARIS (Francja), Chef Santiago Savigne – Eddy Fernandez (Kuba), Chef Beatriz Marino (Urugwaj), Chef Flavio Gallotta (Włochy), Chef Luis Pinedo (Panama), Chef Carlos Enrique Soto (Wenezuela). Konkurs jest dwuetapowy. W pierwszym etapie należało przesłać przepis kulinarny na potrawę dla 8 osób. Głównymi a zarazem obowiązkowymi składnikami dania były ryby lub skorupiaki. Etap drugi – finał to tzw. „zamknięty koszyk”. Młodzi kucharze podczas finału mieli za zadanie przygotować danie ze składników z „zamkniętego koszyka”. W koszyku oprócz ryb i skorupiaków oraz produktów pochodzących z Ameryki Południowej znalazły się również inne (dodatkowe) produkty wybrane przez Komitet Organizacyjny. W tegorocznej edycji konkursu spośród 23 zgłoszeń do drugiego etapu zakwalifikowało się 8 zespołów. Polskę reprezentowali studenci WSHiG Anna Stanny i Beatriz Mendez Buigez oraz uczeń Zespołu Szkół Handlowych nr 1 Michał Tauber. W ciągu dwóch godzin poszczególne ekipy miały za zadanie przygotować wymyślone przez siebie danie w ilości 8 porcji (1 talerz pokazowy i 7 do degustacji) ze składników, które czekały na nich w „zamkniętym koszyku”. Jury podzielone było na dwie grupy. Siedmiu członków jury degustowało potrawy, oceniało oryginalność oraz umiejętne połączenie rdzennie amerykańskich składników z trendami i wymaganiami nowoczesnej kuchni. Sędzia techniczny oceniał styl pracy w kuchni, czystość stanowisk i czas przygotowania potrawy. Polska ekipa z produktów, które znajdowały się w koszyku przygotowała roladę z krewetek i łososia ze szpinakiem i czarnym kawiorem owiniętą liśćmi szpinaku serwowaną na zasmażanej rybie aguja (lokalny gatunek belony morskiej) z małymi plackami ziemniaczanymi. Do potrawy przygotowano dwa sosy: sos z zielonej sałaty i sos jeżynowo-ananasowy. Ogłoszenie wyników odbyło się 18 kwietnia, na uroczystej gali rozdania nagród na Uniwersytecie Technologiczno-Gastronomicznym w Quito. Podczas uroczystości wręczania laurów Rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu został szczególnie wyróżniony poprzez nadanie mu tytułu Prezydenta Przedstawiciela AREGALI na Europę oraz przyznanie przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni z Sao Paulo w Brazylii honorowego medalu Najlepszego Szefa Kuchni Ameryki. Po tych wyróżnieniach nastąpiło ogłoszenie wyników konkursu „Gourmonde Equinoccial 2009″. Drugie i trzecie miejsce zajęły reprezentacje studentów z Ekwadoru. Zaszczytne pierwsze miejsce zajęła reprezentacja polska. Pierwsze miejsce kwalifikuje zespół polski do wzięcia udziału w kolejnej edycji konkursu, który odbędzie się w 2010 roku we Francji.