Kulinarny Puchar Polski to konkurs, który od 16 lat kształtuje pracę kucharzy i nadaje nowego wymiaru oraz tempa rozwojowi ich kariery zawodowej. Niezaprzeczalnie ważną rolę w tym procesie odgrywają szefowie kuchni zasiadający w Jury tego prestiżowego konkursu.
To właśnie oni biorą na swoje barki trud związany z podjęciem decyzji, kto zasługuje na miano „Najlepszego z najlepszych”, a wybór ten nigdy nie jest łatwy. Co roku do konkursu zostają zakwalifikowani kucharze – zwycięzcy tzw. konkursów nominowanych do KPP. Poziom ich wiedzy i umiejętności jest coraz wyższy, nie wspominając o daleko sięgającej wyobraźni dotyczącej łączenia produktów i odkrywania interesujących połączeń smakowych.
Podczas tegorocznej edycji KPP ponownie pojawią się dwa składy sędziowskie. Przystawkę ciepłą oraz deser, które uczestnicy konkursu będą przygotowywać pierwszego dnia konkursu, oceniać będą wybitni propagatorzy polskiej gastronomii, kreatorzy, z bogatym doświadczeniem zawodowym, nieustający w poszukiwaniu inspiracji i inspirujący innych.
W roli Przewodniczącego Jury wystąpi Jarosław Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz szef i właściciel warszawskiej Moonsfery. Razem z nim, w loży sędziowskiej zasiądą: Maciej Rosiński – szef kuchni restauracji Affogato w Łodzi, Jean Bos – Prezes Euro Toques Polska i twórca Akademii Kuchni Molekularnej oraz Iwona Niemczewska – szefowa kuchni i właścicielka restauracji „Po Drugiej Stronie Lustra”.
To oczywiście nie jest jeszcze pełna obsada loży sędziowskiej tegorocznej edycji Kulinarnego Pucharu Polski. O kolejnych postaciach w Jury KPP 2017 będziemy informować na bieżąco.
Kulinarny Puchar Polski 2017 odbędzie się w dniach 26-27 września, tradycyjnie w Poznaniu, podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro
i Invest Hotel.
Więcej informacji o konkursie na www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny.