Dorszowe Żniwa to jeden z zaledwie kilku prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce, a także jeden z najstarszych. Od dwóch lat odbywa się na Zamku w Gniewie. Impreza poprzez swój otwarty charakter przyciąga nie tylko Szefów Kuchni i kucharzy, dziennikarzy branżowych, sponsorów, ale także ogromne rzesze mieszkańców okolic. Konkursowi towarzyszą pokazy – nie tylko kulinarne, prezentacje, zawody. Zwieńczebniem było ogłoszenie wyników konkursu, w którym I miejsce – zajęli Łukasz Cegłowski i Zbigniew Pyc (Restauracja hotelowa Villa Baltica, Sopot), II miejsce – Katarzyna Daniłowicz i Bogumił Mroczko (Food Concept), a trzecie miejsce przypadło Piotr Kościukowi i Pawłowi Stawickiemu (Restauracja Mercato). Punktem kulminacyjnym jest też zawsze koncert gwiazdy. Tym razem był nią Big Cyc. O godz. 20.30 na Dziedzińcu Zamku rozpoczęła się Gala Dorszowych Żniw, w której udział wzięli zaproszeni goście. Podczas przyjęcia rozdane zostały podziękowania i odznaczenia, pośród których najważniejsze były Panteony Kulinarne, przyznawane przez Zarząd Stowarzyszenia Kucharzy Polskich wybitnym postaciom branży gastronomicznej w Polsce, za kultywowanie Polskiej Sztuki Kulinarnej oraz maksymalne zaangażowanie podczas X edycji Dorszowych Żniw. W zacnym gronie osobistości, które zostały odznaczone Panteonem Kulinarnym znalazły się: Joanna Ochniak, Anna Rogozińska, Stefan Birek, Giancarlo Russo, Adam Michalski, Grzegorz Parczewski, David Riedel, Wiesław Miotk, Radosław Marczyński oraz Jacek Kempa. Po części oficjalnej, zaproszeni goście mogli skosztować specjałów przygotowanych przez Szefa Kuchni Mariusza Gachewicza oraz załogi Restauracji Marysieńka, a także obserwować zmagania rycerskie – pojedynek na miecze.
Z nieoficjalnych informacji wiemy, że Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, i Mariusz Gachewicz, Szef Kuchni na Zamku w Gniewie (organizatorzy X Dorszowych Żniw), na przyszły rok już przygotowują dla gości niespodziankę. Jaką? Dowiemy się wkrótce.
W konkursie brali udział:
Sławomir Szymkowicz i Krzystzof Górny (Sports Hospitality), Łukasz Cegłowski i Zbigniew pyc (Restauracja hotelowa Villa Baltica Sopot), Katarzyna Daniłowicz i Bogumił Mroczko (Food Concept), Wiesław Miotk i Michał Pietrowski (Restauracja LaBelle), Piotr Kościuk i Paweł Stawicki (Restauracja Mercato), Paweł Żukowicz i Przemysław Putynkowski (Hotel Słoneczny Młyn), Michał Walder i Jakub Kubiak (Restauracja La Cucina), Jacek Faltyn i Krzysztof Sikorski (Hotel Elbląg – Restauracja Krolów).
Jury w składzie:
- Giancarlo Russo – Przewodniczący wszystkich komisji sędziowskich
Komisja degustacyjna
- Dariusz Zahorański – Przewodniczący
- Zenon Hołubowski – Sekretarz
- Grzegorz Parczewski
- Jacek Kempa
- Krzysztof Gawlik
- Wojciech Dembowski
- Stefan Birek
Komisja techniczna
- Adam Michalski – Przewodniczący
- Piotr Szczygielski – Sekretarz
- Tomasz Milewski
Komisja Vip
- Krzysztof Wierzba – Przewodniczący
- Przemysław Tworkowski – Sekretarz
- Sebastian Krauzowicz
- Jacek Czauderna
- Kazimierz Żołnowski
- Maciej Kołodziejczyk