Na początku marca br. zakończył się projekt „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej”,współfinansowany ze środków UE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Podczas ostatniego zjazdu w Kurt Scheller Academy, w Warszawie uczestnicy zaprezentowali swoją wiedzę teoretyczną i praktyczną, którą zdobyli podczas 11-dniowych staży w hotelach i restauracjach na terenie Polski. W spotkaniu wzieli udział także eksperci z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Koordynator Merytoryczny Projektu oraz Kurt Scheller. Pierwszego dnia odbyły się zajęcia praktyczne, w tym m.in. krojenie cebuli julienne, pora brunoise, ziemniaka paysanne, trybowanie kulinarne kurczaka oraz przyrządzenie omletu francuskiego z ziołami. Następnie część teoretyczna. Egzaminy zakończył lunch przygotowany przez Kurta Schellera. Drugi dzień upłynął pod hasłem prezentacji dań, których beneficjenci nauczyli się podczas stażu. Uczestnicy wykazali się kreatywnością i oryginalnością. Kurt Scheller podsumowując zjazd wyraził zachwyt nad postępem wiedzy i umiejętności beneficjentów. Projekt prowadzi partnerstwo w składzie Fundacja na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy „Nowe Media”, Kurt Scheller Academy oraz Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytetu III Wysoka jakość systemu oświaty, Działanie 3.4 Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie. Projekt realizowany jest w ramach umowy podpisanej z Ministerstwem Edukacji Narodowej.