Celem konferencji jest stworzenie płaszczyzny wymiany poglądów i doświadczeń oraz zaprezentowania dobrych praktyk w zakresie intensyfikacji turystyki kulinarnej, edukacji poprzez tę formę turystyki oraz wpływu turystyki kulinarnej na rozwój regionalny.
Przedmiotem dyskusji będą w szczególności następujące zagadnienia:
bieżące edukowanie zainteresowanych przedsiębiorców jak rozwijać działalność w obszarze turystyki kulinarnej,
różne formy edukacji turystów,
edukacja młodego pokolenia jako potencjalnego odbiorcy tradycji kulinarnych oraz kontynuatora tych tradycji,
kulinaria jako przedmiot edukacji,
narzędzia edukacji,
konieczność edukacji lokalnych społeczności,
działalność gastronomiczna, działalność turystyczna, działalność kulturowa,
element dobrostanu ekonomicznego, widziany oczami przedsiębiorców, samorządów, gospodarzy regionów, organizacji, grup działania,
narzędzia promocji kulinariów lokalnych i regionalnych,
kulinaria jako potencjał rozwoju regionalnego,
dobre praktyki rozwoju turystyki kulinarnej,
szlaki kulinarne, sieciowanie produktów kulinarnych,
wykorzystanie kulinariów dla rozwoju turystyki,
wykorzystanie kulinariów dla rozwoju regionów,
tradycje i zwyczaje kulinarne w budowaniu tożsamości lokalnej i regionalnej,
współpraca jako element sukcesu w rozwoju regionalnym,
sposoby podnoszenia atrakcyjności regionów przy wykorzystaniu lokalnych walorów kulinarnych,
sposoby aktywizacji terenów wiejskich.
Organizatorami wydarzenia są:
Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
Instytut Wiedzy i Umiejętności IWIU
Partnerem Wydarzenia jest Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego.
Podczas konferencji organizatorzy przewidują wystąpienia badaczy i ekspertów z różnych dziedzin, którym bliska jest podejmowana tematyka.
• Wystąpienia przedstawicieli patronów wydarzenia i gości instytucjonalnych min: Prezesa POT, Sekretarza Stanu Ministerstwa Rozwoju, Dyrektora Instytutu Dziedzictwa Wsi, Przedstawiciela Warszawskiej Organizacji Turystycznej
• Wystąpienie Erika Wolfa – prezesa Światowego Stowarzyszenia Podróży Kulinarnych (World Food Travel Association – WFTA)
• Debatę na temat modelu kształcenia dla gastronomii, która poprowadzi Maciej Barton a uczestniczyć w niej będą praktycy branży gastronomicznej i turystycznej.
• Blok wystąpień w języku angielskim z udziałem gości z USA:
Fabio Parasecoli – profesora nauk o żywności na Wydziale i Żywieniu na Uniwersytecie Nowojorskim w Nowym Jorku
Lucy Long – badaczki kultury kulinarnej, profesora Uniwersytetu stanowego w Ohio
• Debatę nt. „Kulinaria, edukacja, marka i rozwój regionu”, którą poprowadzi Hubert Gonera.
• Warsztaty tematyczne
Terminarz:
Zgłoszenia tematów wystąpień podczas konferencji do 30 września, a uczestnictwa bez wystąpienia w konferencji do 18 października.
Przesłanie treści wystąpień do 15 października.
Przesłanie tekstów do publikacji w monografii Edukacyjna rola turystyki kulinarnej do 1 listopada.
Link do wskazówek dla autorów:
https://i.vistula.edu.pl/pubs/content/journal/9/autorow
Treść wydarzenia:
https://www.vistula.edu.pl/o-nas/aktualnosci-i-wydarzenia/wydarzenia/edukacyjna-rola-turystyki-kulinarnej-rozwoju-regionalnym
Link do formularza:
https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=_iql6Khu90eydXg_cIe1-tO1L41UqyFDh6nWKrZ8jQNUN1dIT0c0TEZaN1hCVzVLNU1KUTI2UDY1VC4u
Kontakt: piotrdominik@autograf.pl lub p.dominik@vistula.edu.pl.
oprac. red