7 czerwca na całym świecie po raz czwarty obchodzony będzie Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Ustanowiony on został przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w celu budowania świadomości zagrożeń i poprawy bezpieczeństwa żywności we wszystkich obszarach gospodarki. Z tej okazji Ecolab przygotował bezpłatny, otwarty dla wszystkich webinar, poświęcony profilaktyce Listerii. Szkolenie odbędzie się 7 czerwca o godz. 10:30.
Listeria monocytogenes może rozwijać się w żywności o wysokiej wilgotności, takiej jak mięso, wędliny czy nabiał. A także występować w kanałach wodnych i wentylacyjnych. Bakteria stanowi poważne zagrożenia na wszystkich etapach obróbki żywności. Szkolenia pod hasłem „The Role of Environmental Management and Open Plan Cleaning in Listeria preventiont” poprowadzą eksperci od bezpieczeństwa żywności: dr Thomas Bühler oraz Stephanie Kidd. Spotkanie obędzie się w aplikacji Microsoft Teams, rejestracja dostępna jest pod adresem: https://cutt.ly/JJv3cZG