Dzisiaj – Wielkopolski Kucharz Roku 2014

Newsy

Dzisiaj – Wielkopolski Kucharz Roku 2014

22 kwietnia 2014

20 czerwca br. w Hotelu Andersia w Poznaniu odbędzie się konkurs im. Rafała Jelewskiego „Wielkopolski Kucharz Roku 2014″. Konkurs ten już w pierwszej edycji otrzymał nominację do KPP 2014. A także uzyskał patronat Wielkopolskiej Izby Gastronomicznej, Fundacji Gastronomia na Obcasach oraz Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni inicjatywa Women in WACS. Celem konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności. Idea konkursu zrodziła się na znak pamięci o wybitnym szefie kuchni śp. Rafale Jelewskim (1970-2013).

Według Rafała Jelewskiego najlepszą kuchnię cechuje: „Prostota – ma bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie… Najlepszą kuchnię tworzy się z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Kupując regionalnie, tworzymy rynek produktów”.

Do konkursu zachęcamy wszystkich wielkopolskich kreatorów smaku, pasjonatów wiernych kulinarnym tradycjom regionu – szefów kuchni i kucharzy, którzy nie boją się kulinarnej rywalizacji, a traktują ją przede wszystkim jako swoisty trening umiejętności praktycznych i osobowości. Takich wyzwań nie bał się nigdy śp. Rafał Jelewski.

Przygotować należy jedno główne danie z wykorzystaniem następujących składników: kurczak zagrodowy, serca kurze, ziemniaki młode oraz porzeczki (w Wielkopolsce zwane świętojankami).

To niezwykłe kulinarne wydarzenie ma również na celu zjednoczenie środowiska kucharskiego, dlatego poza samym konkursem planowanych jest wiele dodatkowych atrakcji: “Parada Kucharzy” ulicami centrum Poznania, pokazy kulinarne i barmańskie, Konkurs Kompotu i Lemoniady, konferencja “Szanse i zagrożenia dla rozwoju poznańskiej gastronomii” oraz uroczysta gala wręczenia nagród.

W wyniku eliminacji do Konkursu Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego zakwalifikowali się:

Agnieszka Triebs – Olandia Prusim

Mariusz Kucharczak – Novotel Centrum Poznań

Paweł Wojtysiak – Hotel Park Poznań

Borys Sikorski – City Park Hotel & Residence Poznań

Wojciech Bednarek – Restauracja Margeritta Września

Piotr Mielczarek – Bistro la Passion Poznań

Paweł Kubera – Don Giovanni Trattoria Śrem

Maciej Woźniak – Kortowo Luboń

Bartosz Gawroński – Sheraton Hotel Poznań

Paweł Powroźnik – Ostoja Smaku Perzów

Filip Kuczyński  – Restauracja Piano Bar Poznań

Bartosz Budzyński Hotel Brovaria Poznań