Dzisiaj Terra Madre – Slow Food Festival

Newsy

Dzisiaj Terra Madre – Slow Food Festival

31 października 2014

Najwybitniejsi szefowie kuchni w Polsce i drobni producenci. Ludzie, którzy karmienie innych podnoszą do rangi sztuki – tak w skrócie można opisać bohaterów Terra Madre – Slow Food Festival, który odbędzie się w dniach 7-9 listopada w Krakowie.

Od 2004 r. Slow Food organizuje co dwa lata spotkania rolników z całego świata, gromadząc przy tym w jednym miejscu tysiące najwybitniejszych szefów kuchni, naukowców zajmujących się rolnictwem, przetwórstwem oraz gastronomią i przy tym pokazując konsumentom, czym jest jakościowe i zdrowe jedzenie i czym jest życie rolnika i hodowcy. W tym roku podobna impreza zostanie zorganizowana w Krakowie.

– Chcemy, by Terra Madre – Slow Food Festival był świętem „Matki Ziemi”, dlatego zapraszamy wszystkich rolników, hodowców oraz przetwórców wytwarzających dobre, czyste i sprawiedliwe produkty spożywcze. Program Terra Madre wypełnią laboratoria smaku, warsztaty kulinarne, debaty tematyczne i pokazy, za którymi stać będą najwyższe autorytety z wielu krajów – zapowiada dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska i pomysłodawca festiwalu

Terra Madre – Slow Food Festival to okazja, by w jednym miejscu spróbować świeżej gęsiny, serów zagrodowych, dojrzałej wołowiny i soczystej jagnięciny, ryb bałtyckich i słodkowodnych, miodów, doskonałego pieczywa i słodyczy przygotowanych zgodnie z tradycją cukierniczą. Winiarze z całej Europy otworzą zarówno butelki z radosnym młodym winem, jak i z bardziej ustatkowanymi trunkami, swoje piwa zaprezentują browary rzemieślnicze. Do tego prawdziwe cydry, miody pitne, destylaty owocowe: od palinki przez śliwowicę po rakiję, nalewki i wódkę ziemniaczaną.

Podczas Terra Madre – Slow Food Festival do Krakowa przyjadą szefowie kuchni rekomendowanych przez Slow Food restauracji: Wojciech Modest Amaro, Aleksander Baron, Bartosz Budnik, Janusz Fic, Marian Frankowski, Bogdan Gałązka, Witek Iwański, Rafał Kopicki, Jacek Krakowiak i Dominik Narloch. Każdy z nich przygotuje kolację w jednej z krakowskich restauracji (piątek i sobota, 7 i 8 listopada), pokazując przy tym, że produkty od polskich rolników i hodowców stanowią świetną bazę dla wyrafinowanej i nowoczesnej kuchni.

– Natura kuchni polskiej wciąż przed większością Polaków zatrzymała się na poziomie dań tradycyjnych. Niekiedy dania pozostają wierne starym recepturom, niekiedy zaś ewoluują w stronę kostki rosołowej – stwierdził Wojciech Modest Amaro, właściciel i szef kuchni jedynej w Polsce restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin. – Na szczęście mamy dziedziny, jak dziczyzna, runo leśne, gęsina i wiele innych, w których mamy szansę stać się wyjątkowi w skali Europy czy świata. Sukces Atelier Amaro polegał między innymi na dotarciu do wyjątkowych producentów i produktów, po które mało kto miał odwagę sięgnąć i zinterpretować je w oryginalny sposób. Nasze kolacje od Bałtyku do Tatr dla wielu były swoistym odkrywaniem Polski, naszej Terra Madre. Szefowie kuchni są ważnym ogniwem kulinarnego łańcucha, który łączy konsumentów z rolnikami i hodowcami: edukują tych pierwszych, często mają niebagatelny wpływ na życie tych drugich. Są forpocztą zmian. – Jako szefowie kuchni bardzo często mamy szansę wesprzeć rolników czy hodowców – mówi Adam Chrząstowski, szef kuchni Restauracji Ed Red w Krakowie. – W naszej restauracji, specjalizującej się w stekach, zdecydowaliśmy się w pełni na jakościową polską wołowinę. Jeszcze kilka lat temu mało kto mówił o naszym mięsie wołowym, jako wyjątkowym smakowo. Dzisiaj, dzięki urządzeniom do dojrzewania takiego mięsa, często słyszę z ust Włochów czy Hiszpanów, że mamy genialną wołowinę. W ten oto sposób, hodowca w połączeniu z właściwym przygotowaniem kulinarnym przez szefa kuchni serwują wyjątkowe dania i produkt. Dlatego idea „Terra Madre” uświadamia nam, jak ważne jest przymierze szefa kuchni z rolnikiem i hodowcą dla każdej ze stron – podsumowuje Chrząstowski.

Terra Madre – Slow Food Festival odbędzie się w dniach 7-9 listopada w oddanym do użytku w maju tego roku Międzynarodowym Centrum Targowo-Konferencyjnym EXPO Kraków, co gwarantuje najwyższe standardy obsługi i ekspozycji targowej. Podczas Terra Madre – Slow Food Festival będzie można wziąć udział w rozlicznych laboratoriach smaku, warsztatach kulinarnych, debatach tematycznych i pokazach.

Szczegółowy program Terra Madre – Slow Food Festival