21 marca br. Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort i Restauracja Cucina zapraszają na premierę nowego rocznika win z Winnicy Pałac Mierzęcin. To pierwsza w historii premiera, która odbywa się poza granicami mierzęcińskiego majątku, w prestiżowej poznańskiej restauracji.
Wydarzenie uświetni wyborne menu autorstwa dwóch szefów – Dawida Łagowskiego (Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort) i Ernesta Jagodzińskiego (Restauracja Cucina). Natomiast karta win na ten wieczór to propozycja Piotra Stopczyńskiego, jednego z najlepszych polskich enologów, odpowiedzialnego za produkcję w Winnicy Pałacu Mierzęcin.
Menu:
Amouse Bouche:
Tatar z langustynek, emulsja z selera naciowego, fenel -propozycja Ernesta Jagodzińskiego
Przystawka:
Smażone małże św. Jakuba, topinambur, warzywa,oliwa z natki pietruszki, edamame, ravioli z zielonego groszku – propozycja Ernesta Jagodzińskiego
I Danie główne:
Pieczona w niskiej temperaturze polędwiczka dorsza, z ciepłą sałatką z kapusty, warzyw i makaronu, chrupiąca pancetta i sosem z szyjek rakowych – propozycja Dawida Łagowskiego
Sorbet:
Sorbet z gruszki i trawy żubrowej – propozycja Ernesta Jagodzińskiego
II Danie główne:
Comber z sarny, borowik, kwaszona kapusta, kminek – propozycja Ernesta Jagodzińskiego
Deser:
Mus chałowy zamknięty w karmelu z pistacjami, beza i sorbetem z owoców leśnych – propozycja Dawida Łagowskiego
WINA:
Wino Rondo Rose 2012 – wysublimowany smak i aromat, wino różowe o zrównoważonej kwasowości i nasyconej barwie.
Wino Noole Blanc 2012 – kupaż owoców ze starej i nowej winnicy, co zaowocowało powstaniem lekkiego, orzeźwiającego wina.
Wino Noole Rouge 2011 – nowatorskie połączenie dwóch flagowych odmian Rondo i Regent, a zarazem jedyne wino czerwone, które powstało ze zbiorów uzyskanych w 2011 roku.