Dzisiaj premiera win w Restauracji Cucina

Newsy

Dzisiaj premiera win w Restauracji Cucina

14 marca 2014

21 marca br. Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort i Restauracja Cucina zapraszają na premierę nowego rocznika win z Winnicy Pałac Mierzęcin. To pierwsza w historii premiera, która odbywa się poza granicami mierzęcińskiego majątku, w prestiżowej poznańskiej restauracji.

Wydarzenie uświetni wyborne menu autorstwa dwóch szefów – Dawida Łagowskiego (Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort) i Ernesta Jagodzińskiego (Restauracja Cucina). Natomiast karta win na ten wieczór to propozycja Piotra Stopczyńskiego, jednego z najlepszych polskich enologów, odpowiedzialnego za produkcję w Winnicy Pałacu Mierzęcin.

Menu:

Amouse Bouche:

Tatar z langustynek, emulsja  z selera naciowego, fenel -propozycja Ernesta Jagodzińskiego

Przystawka:

Smażone małże św. Jakuba, topinambur, warzywa,oliwa z natki pietruszki, edamame, ravioli z zielonego groszku – propozycja Ernesta Jagodzińskiego

I Danie główne:

Pieczona w niskiej temperaturze polędwiczka dorsza, z ciepłą sałatką z kapusty, warzyw i makaronu, chrupiąca pancetta i sosem z szyjek rakowych – propozycja Dawida Łagowskiego

Sorbet:

Sorbet z gruszki i trawy żubrowej – propozycja Ernesta Jagodzińskiego

II Danie główne:

Comber z sarny, borowik, kwaszona kapusta, kminek – propozycja Ernesta Jagodzińskiego

Deser:

Mus chałowy zamknięty w karmelu z pistacjami, beza i sorbetem z owoców leśnych – propozycja Dawida Łagowskiego

WINA:

Wino Rondo Rose 2012 – wysublimowany smak i aromat, wino różowe o zrównoważonej kwasowości i nasyconej barwie.

Wino Noole Blanc 2012 – kupaż owoców ze starej i nowej winnicy, co zaowocowało powstaniem lekkiego, orzeźwiającego wina.

Wino Noole Rouge 2011 – nowatorskie połączenie dwóch flagowych odmian Rondo i Regent, a zarazem jedyne wino czerwone, które powstało ze zbiorów uzyskanych w 2011 roku.