„Dwa żywioły: woda i ziemia” to temat konkursu Primerba Cup, którego półfinał odbył się 10 czerwca, w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu.
13 półfinałowych drużyn miało za zadanie przygotować przystawkę używając wyłącznie produktów związanych z „żywiołem wody”, czyli wszystkim co żyje lub rośnie w wodzie oraz danie główne składające się z mięsa zwierząt żyjących na ziemi i jadalnych części roślin rosnących całkowicie pod ziemią. Wyjątek stanowiły zioła i przyprawy wykorzystane w celu podkreślenia walorów smakowych potraw.
Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało jury, któremu przewodniczył Zenon Hołubowski – Executive Chef i certyfikowany Juror WACS wraz z jurorami: Piotrem Strzałkowskim – Sous Chef Hotelu Double Tree Hilton w Warszawie, Dominikiem Brodziakiem – Excecutive Chef Hotelu Platinum Palace w Poznaniu, Grzegorzem Labudą – Executive Chef Grand Hotelu Tiffi w Iławie, Andrzejem Truchlewskim – Innovation Chef działu R&D Unilever w Poznaniu, Piotrem Sabalą – Executive Chef Hotelu Arłamów oraz Andrzejem Jakomulskim – Executive Chef Hotelu Leda Spa w Kołobrzegu.
Do ścisłego finału, który odbędzie się 19 września 2014 roku podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii Polagra Gastro 2014, zakwalifikowali się:
1) Kamil Raczyński i Adam Ludwiński – Restauracja Aruana w Serocku
2) Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek – Restauracja Amber Room w Warszawie
3) Daniel Uliczny i Bartłomiej Sowa – Restauracje Winosfera w Warszawie
4) Przemysław Wieloch i Piotr Krogulec – Restauracja Jan z Bełchatowa
5) Paweł Kubera i Andrzej Łochowicz – Restauracja Mamma Mia Hotel Viki w Szczecinku
6) Przemysław Lineki Michał Koźlicki – Hotel Sofitel Victoria Warszawa
7) Dominik Hirze i Katarzyna Kozieł – Sodexo Volvo we Wrocławiu
oraz laureatka X edycji Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2014 – Sandra Skibińska wraz z kucharzem pomocniczym.