Jury konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2015 spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń wybrało 24 najlepsze zgłoszenia.
I półfinał 21 styczeń 2015 r.:
Błażejowski Sebastian z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy
Dąbrowski Oskar z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy
Gołojuch Klaudia z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy
Grota Tomasz Z zespołu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni przy ul. Morskiej
Górka Stanisław z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
Jankowska Klaudia z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
Komsa Wojciech z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy
Macionczyk Paulina z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Przy ul. Szkolnej
Matela Kamila z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
Nowak Patryk z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
Serafińczuk Kacper z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku przy ul. Legionów
Truk Wojciech z Technikum Lider w Lublinie przy ul. Radziwiłłowskiej
II półfinał 4 luty 2015 r.:
Dreas Adrian z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu przy ul. Armii Ludowej
Dziewięcki Adrian z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu przy ul. Wodnej
Dzikowski Łukasz z Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu przy ul. Kłodzkiej
Kopania Przemysław z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej
Kwiecień Robert z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu przy ul. Kościuszki
Laśkiewicz Paweł z Zasadniczej Szkoły Zawodowej Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy przy ul. Kijowskiej
Lipińska Natalia z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu przy ul. Kamiennej
Paluszkiewicz Patrycja z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
Piętka Magdalena z Zespołu Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Otwocku przy ul. Konopnickiej
Planer Miłosz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy przy ul. Konarskiego
Szczawiński Michał z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Poznańskiej
Szwajnos Szczepan Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem przy ul. Partyzantów
Lista rezerwowa:
Filip Nowacki z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi przy ul. Sienkiewicza
W tym roku uczestnicy muszą zmierzyć się z przygotowaniem dania głównego z Kurczaka zagrodowego, miodu pszczelego, topinamburu, minimum jednego rodzaju Primerby Knorr i Redukcji drobiowej do sosów Knorr Professional.
Udział w konkursie to możliwość doskonalenia wiedzy i umiejętności w zakresie tradycyjnej i nowoczesnej kuchni, poznawania nowych trendów i technik kulinarnych czy zastosowań produktów convenience. To także szansa na uzyskanie porad i wskazówek bezpośrednio od najlepszych fachowców z branży, którzy zasiadają w jury.
Laureaci konkursu będą walczyć o tygodniowy staż w zagranicznej restauracji z gwiazdką Michelin, oraz o udział w finale prestiżowego konkursu dla profesjonalistów – Primerba Cup 2015.
To z kolei daje szansę na wystartowanie w Kulinarnym Pucharze Polski.
Szkoły, w których uczą się laureaci I, II i III miejsca otrzymają sous-vide oraz pakowarkę Hendi.