Dzisiaj pierwszy półfinał XI edycji konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”

Newsy

Dzisiaj pierwszy półfinał XI edycji konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”

21 stycznia 2015

Jury konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2015 spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń wybrało 24 najlepsze zgłoszenia.

I półfinał 21 styczeń 2015 r.:

Błażejowski Sebastian z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy

Dąbrowski Oskar z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy

Gołojuch Klaudia z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy

Grota Tomasz Z zespołu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni przy ul. Morskiej

Górka Stanisław z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej

Jankowska Klaudia z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej

Komsa Wojciech z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie przy ul. Spytka Ligęzy

Macionczyk Paulina z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. Przy ul. Szkolnej

Matela Kamila z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej

Nowak Patryk z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej

Serafińczuk Kacper z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku przy ul. Legionów

Truk Wojciech z Technikum Lider w Lublinie przy ul. Radziwiłłowskiej

II półfinał 4 luty 2015 r.:

Dreas Adrian z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu przy ul. Armii Ludowej

Dziewięcki Adrian z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu przy ul. Wodnej

Dzikowski Łukasz z Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu przy ul. Kłodzkiej

Kopania Przemysław z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej

Kwiecień Robert z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu przy ul. Kościuszki

Laśkiewicz Paweł z Zasadniczej Szkoły Zawodowej Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy przy ul. Kijowskiej

Lipińska Natalia z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu przy ul. Kamiennej

Paluszkiewicz Patrycja z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej

Piętka Magdalena z Zespołu Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Otwocku przy ul. Konopnickiej

Planer Miłosz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy przy ul. Konarskiego

Szczawiński Michał z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Poznańskiej

Szwajnos Szczepan Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem przy ul. Partyzantów

Lista rezerwowa:

Filip Nowacki z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi przy ul. Sienkiewicza

W tym roku uczestnicy muszą zmierzyć się z przygotowaniem dania głównego z Kurczaka zagrodowego, miodu pszczelego, topinamburu, minimum jednego rodzaju Primerby Knorr i Redukcji drobiowej do sosów Knorr Professional.

Udział w konkursie to możliwość doskonalenia wiedzy i umiejętności w zakresie tradycyjnej i nowoczesnej kuchni, poznawania nowych trendów i technik kulinarnych czy zastosowań produktów convenience. To także szansa na uzyskanie porad i wskazówek bezpośrednio od najlepszych fachowców z branży, którzy zasiadają w jury.

Laureaci konkursu będą walczyć o tygodniowy staż w zagranicznej restauracji z gwiazdką Michelin, oraz o udział w finale prestiżowego konkursu dla profesjonalistów – Primerba Cup 2015.

To z kolei daje szansę na wystartowanie w Kulinarnym Pucharze Polski.

Szkoły, w których uczą się laureaci I, II i III miejsca otrzymają sous-vide oraz pakowarkę Hendi.