21 listopada w Haston Congress Center we Wrocławiu odbędzie się po raz trzeci konkurs Kulinarny Rajd Mistrzów.
Organizatorem wydarzenia jest Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.
Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych będzie czuwać Jury w doborowym składzie. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy będą: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Paweł Mieszała, Joseph Seeletso oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.
W ogólnopolskim konkursie będzie uczestniczyło 12 drużyn kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń. Kucharze rozpoczną swoje zmagania 21 listopada o godz. 9 a zakończą około godziny 15.
Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 7000 zł brutto plus nagrody rzeczowe , za zajęcie II miejsca 5000 zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000 zł brutto plus nagrody rzeczowe.
Tematem III edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów będą:
Konkurencja sprawnościowa
- Sznurowanie kurczaka do pieczenia – 1 minuta (pomocnik szefa)
- Luzowanie szynki wieprzowej z kością i podział na trzy frykanda – 4 minuty (szef ekipy)
Konkurencja techniczna
- Przekąska ciepła – ser korociński (smak naturalny), pasternak, pomarańcza
- Danie główne – dowolny element wieprzowiny z kością, cydr, orzechy laskowe
Każda ekipa musi użyć w daniu głównym zimniaków firmy Mc Cain – Pommes Parisiennes lub Potato Slices. Ziemniaki firmy Mc Cain zostaną dostarczone przez Organizatora dla każdej ekipy w dniu rozpoczęcia zmagań konkursowych.
Szczegóły dotyczące konkursu znajdują się na stronie Organizatora – www.haston.pl.
Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.
Wieczorną imprezę uświetni swoim występem Krzysztof Krawczyk.
Wszystkich zainteresowanych udziałem w konkursie prosimy o przesłanie zgłoszenia konkursowego na formularzu zgłoszeniowym (dostępnym na stronie: www.haston.pl) na adres: konkurs@haston.pl
Informacje dodatkowe: Haston City Hotel, tel. +48 071 32 09 720, 0 512 71 90 63.