27 listopada w bydgoskim Hotelu City **** odbędzie się XIII edycja konkursu kulinarnego Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne.
Koordynatorem imprezy jest szef kuchni, Dariusz Gwiazda, który od lat promuje doskonałą kuchnię na terenie województwa kujawsko-pomorskiego, a tym samym integruje branżę gastronomiczną.
XIII edycja poświęcona będzie pamięci zmarłego w sierpniu tego roku, Tomasza Górskiego, szefa kuchni Warzelni Piwa w Bydgoszczy oraz twórcy Studia Zupy, który startował w wielu konkursach kulinarnych, w tym Kujawsko-Pomorskich Potyczkach Kulinarnych, które wygrał w 2009 r.
Honorowy patronat nad konkursem objął Prezydent Miasta Bydgoszczy Rafał Bruski, który ufundował statuetkę dla zwycięzcy. Dla laureatów trzech pierwszych miejsc przyznane zostaną także statuetki od Przewodniczącego Rady Miasta Bydgoszcz dr Zbigniewa Sobocińskiego.
Tematem konkursu są Black Box.
Organizator zapewnia składnik główny oraz produkty: firm Sokołów, Bonduelle, Unilever Food Solutions, Kotanyi, Fusion Gusto, Makro-produkty z linii HoReCa
Dania serwowane będą na porcelanie firmy Tom-Gast, która również będzie miała pokaz swoich produktów podczas trwania konkursu.
Lista uczestników :
MICHAŁ JAKUBOWSKI – HOTEL FILMAR W TORUNIU
ARKADIUSZ DZIAKOWSKI – RESTAURACJA MI LULO WE WROCŁAWIU
PAWEŁ WOJTYSIAK – HOTEL PARK W POZNANIU
KAMIL KUBIAK – RESTAURACJA MOTYWY W ŁÓDZI
PRZEMYSŁAW BEDNARZ – HOTEL BONIFACIO W SOCHACINIE
MARCIN GAJOWNICZEK – RESTAURACJA AMBER ROOM W WARSZAWIE
PATRYK SCHUBERT – HOTEL ZAMEK GNIEW W GNIEWIE
WOJCIECH RABIEGA – HOTEL TRISTAN SPA KĄTY RYBACKIE
DANIEL TWARDO – HOTEL BRANT W WIĄZOWNEJ
ARTUR MAĆKOWIAK – WEST BALTIC RESORT AND SPA W ŚWINOUJŚCIU
KAROLINA WIŚNIEWSKA – HOTEL WELLNESS PROWITA W KOŁOBRZEGU
KRZYSZTOF KRONKOWSKI – HOTEL HABENDA w BUDZYNIU
Zwycięzców konkursu wyłoni Jury Profesjonalne, a oficjalne ogłoszenie wyników nastąpi po konkursie o godz. 19:00 w Hotelu City.