4 lutego w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbędzie się drugi półfinał XI edycji konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”. Udział w rywalizacji wezmą:
- Dreas Adrian z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu przy ul. Armii Ludowej
- Dziewięcki Adrian z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu przy ul. Wodnej
- Dzikowski Łukasz z Zespołu Szkół nr 7 w Wałbrzychu przy ul. Kłodzkiej
- Kopania Przemysław z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej
- Kwiecień Robert z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu przy ul. Kościuszki
- Laśkiewicz Paweł z Zasadniczej Szkoły Zawodowej Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy przy ul. Kijowskiej
- Lipińska Natalia z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu przy ul. Kamiennej
- Paluszkiewicz Patrycja z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przy ul. Podkomorskiej
- Piętka Magdalena z Zespołu Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Otwocku przy ul. Konopnickiej
- Planer Miłosz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy przy ul. Konarskiego
- Szczawiński Michał z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Poznańskiej
- Szwajnos Szczepan Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem przy ul. Partyzantów
Lista rezerwowa:
- Filip Nowacki z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi przy ul. Sienkiewicza
W tym roku uczestnicy muszą zmierzyć się z przygotowaniem dania głównego z:
Kurczaka zagrodowego, miodu pszczelego, topinamburu, minimum jednego rodzaju Primerby Knorr i Redukcji drobiowej do sosów Knorr Professional.
Udział w konkursie to możliwość doskonalenia wiedzy i umiejętności w zakresie tradycyjnej i nowoczesnej kuchni, poznawania nowych trendów i technik kulinarnych czy zastosowań produktów convenience. To także szansa na uzyskanie porad i wskazówek bezpośrednio od najlepszych fachowców z branży, którzy zasiadają w jury.
Laureaci konkursu będą walczyć o tygodniowy staż w zagranicznej restauracji z gwiazdką Michelin, oraz o udział w finale prestiżowego konkursu dla profesjonalistów – Primerba Cup 2015.
To z kolei daje szansę na wystartowanie w Kulinarnym Pucharze Polski.
Szkoły, w których uczą się laureaci I, II i III miejsca otrzymają sous-vide oraz pakowarkę Hendi.