Best Pastry Chef to pierwsza edycja autorskich Mistrzostw Cukierniczych pod patronatem Tomasza Dekera. Uczestnicy konkursu – osoby związane z branżą gastronomiczną, przygotują ciekawe, oryginalne w smaku, a zarazem eleganckie i wykwintne desery oraz torty.
Konkurs odbędzie się 13 października 2016 w trakcie Targów World Hotel w Warszawie, a do udziału w nim zapraszamy wszystkie osoby pracujące jako cukiernicy w cukierniach jak i w punktach gastronomicznych tj. restauracjach, kawiarniach, barach i hotelach, niezależnie od ich wyuczonego zawodu. Celem Mistrzostw jest popularyzacja sztuki cukierniczej w branży gastronomicznej i podkreślenie, jak dużą rolę odgrywają w niej takie detale, jak smak, wygląd czy kompozycja na talerzu.
W 2016 temat przewodni Konkursu brzmi “Polskie produkty regionalne”. Do przygotowania tortów i deserów konkursowych uczestnicy użyją więc produktów regionalnych i polskich owoców, wśród których znajdą sięm.in.: rokitnik, czarny bez, tarnina, poziomka czy żurawina.
Każdy startujący zespół ma do przygotowania dwa identyczne torty deserowe jednopoziomowe oraz deser na talerzu, nawiązujące do tematu Mistrzostw. Słodkości zostaną poddane ocenie jury, w którym zasiądą czołowe osobistości branży cukierniczej na czele z Bożeną Sikoń-Wojtal, Aleksandrą Sowa, Pawłem Mieszała oraz Michałem Doroszkiewiczem oraz prowadzący Tomasz Deker
Do konkursu zakwalifikowało sie 7 ekip: Restauracja Belvedere, Cukiernia Kachliccy, Lavende bistro, Czekolada Cafe, Hotel Arłamów, Restauracja Cucina.