Dziś startują Targi branży HoReCa w Krakowie

Newsy

Dziś startują Targi branży HoReCa w Krakowie

17 listopada 2010

17 listopada br. w Krakowie startują 18. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA, 9. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD oraz 8. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO. Odwiedzający będą mogli zapoznać się z pełną ofertą wyposażenia dla: restauracji, barów, kawiarni, cukierni, stołówek, pizzerii oraz hoteli i innych obiektów noclegowych. Ponadto wystawcy zaprezentują artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii oraz wina z całego świata.

Zwiedzają kilkadziesiąt krajów by… napić się wina

Mają za sobą kilkadziesiąt wizyt w większości krajów Europy oraz krajów Ameryki Południowej, takich jak Chile, Urugwaj, Argentyna. Odbywają podróże w jednym celu: by skosztować miejscowych win.

– Enoturystka to jedna z najszybciej rozwijających się gałęzi turystyki ostatnich lat. Małe firmy, kierowane zazwyczaj przez osoby obeznane ze światem wina oferują podróże, gdzie oprócz zwiedzania możemy skosztować wina z różnych części świata. W Polsce winiarze oferują miejsca noclegowe przy winiarniach. Można je zwiedzać, obserwować proces produkcji wina, a nawet degustować lokalne produkty. Na tegorocznych targach w Krakowie sporo miejsca poświęcimy właśnie Enoturystyce – mówi Grażyna Grabowska, prezes Targów w Krakowie.

I tak po raz pierwszy w Polsce odbędzie się Salon Enoturystyki, którego organizatorem są Targi w Krakowie Sp. z o.o., a pomysłodawcą wydawca i redaktor naczelny magazynu „All Inclusive” – Michał Domański. W trakcie 3 targowych dni będzie można odbyć podróż po słynnych winnicach i piwnicach win, wytwórniach nalewek, rumów, likierów itp., które odkryją swoje tajemnice przed wszystkimi miłośnikami dobrych trunków. Odbędzie się również degustacja win nagrodzonych w drugiej edycji Konkursu Winiarskiego o Medal Targów ENOEXPO 2010 oraz Konkursu Polskich Win o Medal Targów ENOEXPO2010.

Listopadowe Targi, które tradycyjnie odbędą się w hali wystawienniczej Targów w Krakowie Sp. z o.o. (ul. Centralna 41A) w dniach od 17 – 19 listopada 2010r. to również prezentacja kompleksowej, unikalnej oferty dla hoteli oraz restauracji, a także bogaty program imprez towarzyszących, które stanowią dodatkową atrakcję dla gości branżowych odwiedzających Targi.

„KULINARNY TALENT MAŁOPOLSKI”

W Krakowie odbędzie się m.in. VI Krakowski Festiwal Kulinarny, w ramach którego odbędą się konkursy kulinarne. W tym roku na szczególne wyróżnienie zasługują dwa z nich:

  • „KULINARNY TALENT MAŁOPOLSKI” – konkurs oparty na produktach tradycyjnych i regionalnych wpisanych w rejestr Unii Europejskiej. Jest to autorski projekt Zbigniewa Kurleto, który za swoje zasługi i pracę uzyskał miano kulinarnej twarzy Małopolski;
  • Wegetariańska Uczta z firmą Oerlemans – „Dania bankietowo-cateringowe”;

Gotuj z Pascalem… w Krakowie

Nowością tegorocznego Festiwalu Kulinarnego będzie specjalnie przygotowany VIP Room, w którym zwiedzający Targi będą mogli porozmawiać z gwiazdami na temat polskiej gastronomii oraz poznać tajniki ich warsztatu kulinarnego. W tym roku będziemy gościć m.in.: Roberta Sowę, Jerzego Pasikowskiego, Pascala Brodnickiego, Grzegorza Komendarka, Mirosława Drewniaka, Marka Widomskiego, Rafała Targosza, Adama Chrząstowskiego, Zbigniewa Kurleto, Kurta Schellera.

KRAKOWSKI PUCHAR LATTE ART 2010

Na szczególną uwagę wszystkich miłośników kawy zasługuje tegoroczny program Strefy Kawy towarzyszącej Targom GASTROFOOD. Najlepsi bariści z całej Polski staną do walki o tytuł Krakowskiego Mistrza Latte Art. Latte art to sztuka malowania mlekiem na kawie. Polega ona na tym, że barista odpowiednio wlewając mleko z dzbanka do filiżanki tworzy na powierzchni napoju różne artystyczne wzory. Najlepszych z najlepszych w tej dyscyplinie zobaczymy w Krakowie na Targach Horeca.

Kolejną atrakcją dla prawdziwych entuzjastów kawy będzie oficjalna premiera kawy Attibassi w Polsce. Ze względu na niezapomniany charakter Krakowa i klimat Bolonii, to miejsce zostało wybrane jako najlepsze z możliwych do zaparzenia pierwszego espresso Attibassi w Polsce. Doskonali specjaliści z Włoch przeprowadzą w czasie targów szkolenie baristów i przekażą wiedzę na temat parzenia najlepszego Espresso z mieszanek Attibassi Espresso Italiano.

 

Godziny zwiedzania Targów:

17.11. (środa) – 10.00 – 17.00

18.11. (czwartek) – 10.00 – 18.00

19.11. (piątek) – 10.00 – 16.00